Rapport: látványos játékkal tornagyőzelem Malmöben!

Rapport Richárd

Rapport Richárd

Rapport Richárd újabb szenzációs eredményt ért el, ugyanis Malmöben megnyerte a Sigeman & Co meghívásos sakk szupertornát. A Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sportoló hármas holtversenyben végzett az élen, de az egymás elleni eredmények és a több győzelem neki kedveztek.

Rapport Richárd nyerni ment Svédországba és össze is jött neki. Mindössze egy vereséget gyűjtött be a hét fordulós szupertornán, végül 4.5 pontjával az első helyen végzett nála jóval rutinosabb riválisait maga mögé utasítva. A 17 éves nagymester szakmai menedzserét, dr. Flumbort Andrást kértük meg, hogy elemezze nekünk a csodálatos svédországi győzelmet a világ egyik legrangosabb tornáján.

„Messze ő volt a legfiatalabb játékos, hiszen olyan rutinos sakkozók is az ellenfelei voltak, mint az angol Nigel Short, a holland Loek van Wely vagy Ivan Sokolov. Ők mind a világ élvonalába tartoznak, Short például 1993-ban Kaszparovval játszott világbajnoki döntőt.”

De nemcsak ez nehezítette meg Ricsi dolgát.

„Nehéz volt a sorsolása, hiszen a legerősebb ellenfelekkel kezdett, ráadásul eggyel többször volt sötéttel. Mondhatjuk, hogy hendikeppel indult, mégis megérdemelten győzött.”

Flumbort azt is elárulta nekünk, mi volt a titka annak, hogy legfiatalabbként tudott győzni a malmöi versenyen.

„Ricsi folytatni tudta azt, amit Wijk aan Zee-ben megkezdett: harcos, látványos játékot mutatott és minden áron a nyerésre törekedett. Minden partija nagyon magas színvonalú volt, egy kis megingástól eltekintve.”

Ha már Wijk aan Zee: Ricsi Hollandiában is holtversenyben végzett az élen, akkor azonban nem volt szerencséje az összevetésben és második lett. De a sors most visszaadott neki valamit:

„A holtverseny ezúttal végre neki kedvezett, mert legyőzte Shortot és bár Nils Grandeliusszal döntetlenre végzett, több győzelme volt a tornán. 2674 Élő-ponttal áll most Ricsi és ezt a szintet maximálisan hozta, sőt, valamivel többet is. Bár „csak” a harmadik kiemelt volt a torna előtt, kimagaslott a mezőnyből.”

A Short elleni győzelem nem csak azért volt emlékezetes, mert gyakorlatilag tornagyőzelmet jelentett a magyar sakkozó számára.

„Egy 48 éves topnagymestert vert egy 17 éves tini. A játszma alapján úgy tűnt, mintha Ricsinek lenne több évtizedes tapasztalata. Felőrölte az ellenfelét és a tábla közepén adott neki mattot, ami nagyon ritka. Klasszis teljesítmény volt.”

Flumbort nagyon bizakodó Ricsi idei teljesítménye miatt, szerinte rövid időn belül nagyon magas szintre juthat el.

„Nagyon pozitívan fogadták Ricsi győzelmét. Jó úton halad, pár hónapon belül beléphet a 2700-asok táborába, szerintem még az év vége előtt. Ezzel pedig bekerülne a legjobb 30-40 sakkozó közé a világon. Attól kezdve pedig lehetőséget kapna, hogy tényleg a legerősebbek ellen játsszon.”

Ricsi jelenleg 69. a világranglistán.

Forrás: Felix Promotion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*