Rápihentek Mauritániára

A szünnap mindig a pihenésé. A versenyzők számára legalábbis. Mert a  szervizcsapatok reggeltől estig dolgoznak – átnézik ezt, kicserélik azt, nem nyugszanak, amíg nem hozzák száz százalékos állapotba a  járműveket. 
Az Opel Dakar Team szerelői is engedélyeztek maguknak egy kis lazítást  (nem dolgoztak éjszakáig és nem keltek hatkor), de nyolckor már mindenki talpon volt, s miután megreggeliztek (tükörtojás, sonka, müzli a menü  már napok óta, mert a változatosság gyönyörködtet…), elkezdték a  munkát. Darabokra szedték a Mokkát, és elkezdték tüzetesen átvizsgálni.  Különösebb gond eddig nem volt vele (leszámítva a defekteket, de az nem  „testi hiba”), úgyhogy csak a szokásos ellenőrzés zajlott. 
Olykor Szalay Balázs is beszállt a munkába, miközben Bunkoczi László már a  hétfői itineren dolgozott. Érdekes, hogy máskor már alig várják a  versenyzők a pihenőnapot, most azonban (talán a remek részeredményeknek  köszönhetően) már alig várják, hogy folytatódjon a küzdelem.
„Talán azért van ez, mert ha nem is sokkal, de rövidebbek ezek a szakaszok,  mint a Dakar-távok, s jól is megy a versenyzés, úgyhogy egyik nap sem  jutottunk el a végkimerülés határáig – mondta Szalay, aki ötből négyszer volt második és az összetett hatodik helyről várja a mauritániai  folytatást. – A fiúk most átnézik az autót, mert szerintem most jön a  neheze: a mauritániai dűnék között. Én nagyon szeretek homokon autózni,  és úgy érzem, tudok is, de a Szahara bárkit meglephet, még a rutinróka  Jean-Louis Schlesser is ezt mondta, és én is így gondolom. Egy rossz  döntés, és nagyon mélyre kerülhet az ember a sivatagban, de azt is  tapasztalatból mondom, hogy mindig van ki út. Valahogy mindig ki lehet  mászni a slamasztikából.”
Nos, azért mindannyian azt remélik, hogy erre nem lesz szükség.
A versenyből 2664 kilométer van hátra, ebből 1493 km a szelektív  szakaszok hossza. Ennyit teljesít a mezőny, mire megérkezik Dakar  közelében lévő, legendás Rózsaszín-tó partjára.

Játék az élet!

Szalay Balázs, Bunkoczi László és a kamionos Kovács Miklós megmérkőzött  egymással vasárnap reggel. Mielőtt bárki azt hiszi, hogy versenyt  futottak volna, szögezzük le gyorsan, ennek is a technikához van köze,  vagyis a technikai sportokhoz: a három említett úriember távirányítós  Carrera autókkal mérte össze a tudását a sivatagban.
Volt rajtkapu (két savanyúságos vödör képében), volt cél (magyar zászlóval) és közben akadályok, még „dűnék” is.
Minden alkalommal Szalay nyert – pedig, mint mondta, még autót is cseréltek, hogy azonosak legyenek a feltételek.
Persze folyamatosan zrikálták egymást.
„A többiek csúfos vereséget szenvedtek” – mondta Szalay.
„Persze, mert te egész éjszaka tréningeztél” – vágott vissza Bunkoczi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*