Rangos belarusz vezetőket fogadott az Ökumenikus Segélyszervezet magyarországi tanulmányúton

JÓGYAKORLATOK ÉS A TAPASZTALATOK ÁTADÁSA A TÁRSADALOM PERIFÉRIÁJÁRA SZORULTAK REINTEGRÁCIÓJÁNAK TERÜLETÉN

 

A belarusz belügyminisztérium, a szociális és munkaügyi minisztérium vezető munkatársai, egy a börtönviseltek reintegrációával foglalkozó helyi kolostor vezetője, valamint civil szervezetek képviselői a tagjai annak a jelenleg Magyarországon tartózkodó 7 fős delegációnak, akik a napokban több hazai helyszínen gyűjtenek tapasztalatot és cserélnek eszmét az Ökumenikus Segélyszervezet két éves nemzetközi fejlesztési projektjének keretében.

 

A küldöttség találkozott a magyar belügyminisztériumvezető munkatársaival, mely alkalommal jelen voltak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal képviselői is. Bemutatták a magyar fogvatartottakra vonatkozó jogszabályi hátteret, a büntetés-végrehajtási hálózatot, annak intézményi illetve jogszabályi hátterét, továbbá az EU által támogatott TÁMOP projektet, ami a fogvatartottak munkaerő-piaci reintegráicóját segíti elő. Az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei a Segélyszervezet által kialakított reintegrációs modellprogramról valamint a saját munkaerő-piaci programjuk speciálisan hátrányos helyzetből érkező munkakeresők támogatásának munkájáról tájékoztatták a küldöttséget. A vendégek megismerték egy magyar börtönlelkész munkáját, majd meglátogatottak egy magyarországi organikus farmot is.

A delegációt az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjába személyesen is elkísérő Lehel László elnök-igazgató az itt működő, a társadalom perifériájára szorultak reintegrációját segítő modellrendszert mutatta be. Elmondta, hogy a segítő és a támogatott közös felelősségvállalása lehet az előrelépés záloga az újrakezdésnek, s ez a tétel a minden speciális helyzetbe kerülő támogatására igaz. A program ma Miskolcon folytatódik, ahol a delegátus tagjai a gyakorlatban is megismerik a magyar büntetés-végrehajtási intézmény működését, később pedig hasonló profillal dolgozó magyar civil szervezetek vezetőivel találkoznak.