Raiffeisen: Idén véget ér a recesszió

Jövőre növekedés jöhet és véget ér a beruházások és a fogyasztás mélyrepülése, idén 0,5 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-bővülésre számíthatunk – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kedden, a hitelintézet sajtóbeszélgetésén.

Az elemző hozzátette, a magyar gazdaság növekedési pályára állt, a növekedés üteme azonban nagyjából megegyezik az eurózóna átlagával, így a hazai gazdaság felzárkózása késik, de legalább már további leszakadástól sem kell tartani.  Az infláció 2014-ben 2 százalék  lesz, míg 2015-ben 3 százalék körül várható.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjával kapcsolatban Török elmondta, nehéz megítélni annak valódi hatásait, mivel még nem volt hasonló program. A tapasztalatok szerint a hazai kis- és középvállalkozások beruházásai egy év alatt nem tesznek ki többet 700 milliárd forintnál, így az MNB növekedési hitelprogramjának kedvező hatása a GDP-re csak 2014-2015-ben várható. Az elemző szerint, két és fél év alatt 1 százalékkal növelheti a jegybanki hitelprogram a magyar GDP-t.

Keszeg Ádám, a bank elemzője szerint az EURO árfolyama 2014 – ben tartósan 300 és 310 forint között lesz.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*