Raiffeisen: 320 forintos euró várható

Magyarország – Konszolidáció és átalakulás

Jó esély van a 2% körüli gazdasági növekedés elérésre idén és a következő években – kiegyensúlyozott szerkezetben.

A választások után jelentős irányváltásra nem számítunk, prioritás marad az alacsony államháztartási hiány fenntartása. TúI vagyunk a nagy átalakításokon, az adórezsimben a stabilitás, a gazdaságpolitikában a konszolidáció időszaka jöhet, miközben az állam gazdasági szerepe növekedni fog.

A feldolgozóipar jelentős átalakuláson megy keresztül, jó hír, hogy az alágazatok többsége már növekedési produkál. A modern gazdaságokban azonban hosszabb távon a szolgáltató-ágazatok fejlődése a munkahelyteremtés kulcsa.

A forint Ieértékelődése javítja a magyar vállalkozások versenyképességét várakozásaink szerint a következő időszakban fennmarad az alacsony kamat, gyengülő forint kombinációja.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

 

Nemzetközi gazdaság – Botlásveszély

Fokozatosan kap erőre a növekedés az európai gazdaságban, de a kilábalás még mindig gyenge. Az orosz-ukrán konfliktus ráadásul akár meg is akaszthatja ezt a folyamatot, igaz, alapforgatókönyvünk szerint nem lesznek a reálgazdaságot is érintő korlátozások.

Az infláció immár öt tagországban negatív, az Európai Központi Bank mégsem lazította a kondíciókat eddig. Sorra vettük, milyen eszközei lehetnek. Janet Yellen, mint az új Fed elnök folytatta elődje GE3 mérséklési programját. Ugyan az év elején a rendkívüli időjárás megakasztotta kissé a gazdaságot, de a mennyiségi lazítási program kivezetésére számítunk az idén. Kamatemelés még több mint egy évnyi távolságban van. Japánban ÁFÁ-t emeltek, ami legalább átmenetileg visszaveti a gazdasági bővülést, ellenben a jegybank kivár újabb lazítás meglépésével. A korábbi program sikeres, az infláció egyre magasabb. Kínában a lassuló gazdasági mutatók aktív gazdasági átalakulást lepleznek. Ez leginkább a jüan

árfolyam-politikáján figyelhető meg. Kihívásokból bőven akad, de elég erős a rendszer még ha átfogó ösztönző csomagokhoz nem is nyúlhat.

Tőkepiacok – Áthangolva

Az alapállás tiszta: az amerikai jegybank már csökkenti a monetáris lazítás mértékét, miközben az EKB egyre jobban aggódik az erős euró miatt. Így a dollár erősödésére számítunk változatlanul. Az elmúlt 18 hónap amerikai részvénypiaci felülteljesítése enyhén meginoghat a túlértékeltség miatt. Jelentős átsúlyozás vette kezdetét tavasszal, de a lehetőségek száma továbbra is bőséges. A stabil gazdasági kilátásokkal támogatva talán beindul a várva-várt beruházási hullám, ami újabb lendületet adhatna a piacnak.