Raiffeisen: 2,5 százalék lehet idén a gazdasági növekedés

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője
Fotó: Juhász Melinda

A korábban várt 4,5 százalék helyett az idei gazdasági növekedés 2,5 százalékos, a jövő évi pedig 2 százalék körüli lehet Magyarországon – ismertette Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a pénzintézet legfrissebb előrejelzését online sajtótájékoztatón csütörtökön.

    A Raiffeisen előrejelzése 10 százalék körüli éves inflációt jelez előre az idén, ami jövőre 6 százalékra csökkenhet.
    Török Zoltán megjegyezte, hogy a lakossági inflációs teher enyhítése érdekében a kormány számos intézkedést hozott. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint márciusban már közel 4 százalékponttal fogták vissza ezek az intézkedések az inflációt.
    Az infláció emelkedése miatt az MNB folytatja a kamatemelést, és a kamatkörnyezet emelkedése révén az államadósság finanszírozása is egyre többe kerül; a finanszírozási költségek növekedése legalább a GDP 0,5 százalékával növeli az államháztartási hiányt – fejtette ki az elemző.
    Hozzátette, hogy számos bevételi tételt alultervezett a kormány, elsősorban a fogyasztáshoz kapcsolódó adók esetében várható, hogy a tényleges beérkező források jóval meghaladják majd a tervezettet. Az elemző szerint ugyanakkor még így is szükség lehet a GDP 1-1,5 százalékát százalékát kitevő költségvetési konszolidációra, ha a kormányzat tartani szeretné a tervezett 4,9 százalékos államháztartási hiányt.
    Török Zoltán kitért egyebek mellett arra, hogy az egy évvel ezelőttihez képest az energiahordozók ára 2,5-3-szorosára emelkedett, már tavaly is egyre többet kellett fizetni az energiaimportért, és ez a helyzet idén csak romlik.
    Az elemző szerint Magyarország külkereskedelmi egyenlegének többlete várhatóan elolvad, és nagy valószínűséggel hiánnyal zárja az évet a külkereskedelem. Ez hatással lesz a folyó fizetési mérlegre is, amely már tavaly a GDP 3 százaléka fölötti hiányt mutatott – mondta.

MTI