Radák „Radír” János: „Még sok van bennem!”

A Tomracing Motorsport driftesei remekül helyt álltak az MNASZ Magyar Profi Drift Bajnokság 2015-ös szlovákiai idénynyitóján

 2015-tomracing-tapai_attila1-foto-padar_laszlo

 

A slovakiaringi versenyen egyértelműen bebizonyosodott, hogyha a Tomracing Motorsport versenyzőinek az ellenfeleket és nem a saját autóik technikai gondjait kell legyőzniük, akkor máris kiderül, ott a helyük a legjobbak között. Az MNASZ Magyar Profi Drift Bajnokság szezonnyitóján a korábbi magyar bajnok Radák „Radír” János újra a legjobb négyig jutott el, míg a csapathoz idén érkező Tápai Attila élete első profi versenyén a 14. helyen végzett a 40 fős, kifejezetten erős nemzetközi mezőnyben. A csapatvezetés szerint végre olyan eredményt értek el, amire lehet és kell építkezni a jövőben.

 

Pénteken a Slovakiaringen rendezték meg az MNASZ Magyar Profi Drift Bajnokság idénynyitó versenyét, melyen a Tomracing Motorsport két pilótájával vett részt. Végre-valahára a technikai gondok elkerülték a gárdánál a harmadik idényét kezdő Radák „Radír” Jánost, illetve ezúttal hiba nélkül teljesített a csapathoz idén érkező Tápai Attila, így mindketten remekül helyt álltak a 40 fős mezőnyben, melyben nemcsak a legjobb magyar, hanem lengyel, cseh és szlovák versenyzőkkel is meg kellett küzdeniük.

 

Radír két évvel ezelőtt versenyzett itt utoljára, és akkor a harmadik helyen végzett. Most kis híján megismételte akkori szereplését: megint bejutott a legjobb négy közé, ám ezúttal nem állhatott fel a dobogóra. Ám az a teljesítmény, amit a korábbi magyar bajnok az elmúlt pénteken bemutatott, arra bátran építhet a továbbiakban.

„Régóta várt örömöt okozott számomra a pénteki futam. Sok éve vártam már erre, hogy minden külső körülményt száműzhessek, és végre csak a vezetésre, és az ellenfelekre kelljen összpontosítanom. Abszolút technikai hibáktól mentesen zajlott az egész nap! Délelőtt folyamán ismerkedtem az újonnan beszerelt ALS rendszerrel, de a kvalifikáció idejére minden tökéletesen összeállt. Sikerült elérnem azt a mentális állapotot az autóban, amit régen nem éreztem. Kikapcsoltam minden külső infót, csakis a pálya nyomvonalára, és az ellenfelemre tudtam összpontosítani. Ám azt sem felejthetem el, hogy a munka még csak most kezdődik el. Egyrészt tovább kell fejlesztenünk az autómat, másrészt további támogatókat kell találnom, hogy megmutathassam, még sok van bennem, még lehet rám számítani” – jelentette ki Radák „Radír” János.

Csapattársa, Tápai Attila többszörös bravúrt hajtott végre, hiszen sikeres vizsgát tett, így elindulhatott a profi mezőnyben, ahol végül jó teljesítményt nyújtva a 14. pozícióban zárt. Aki látta, az mindenki azon a véleményen volt, hogyha a Slovakiaringen életében először versenyző pilóta kezében jóval több verseny lenne, még ennél is előrébb végezhetett volna.

 

„Első pro kategóriás versenynek ez kifejezetten jó volt. Több ellenfelem is odajött hozzám, hogy gratuláljon, és elmondja, milyen sokat fejlődtem az utóbbi futam óta. Volt olyan is, aki azt kérdezte, hogy biztosan én ültem-e az autóban. Ez nagy elismerés számomra. A kvalifikáción nemcsak a döntőbe jutás volt a tét, hanem az is, megszerzem-e a pro licencet. Ezt nagy örömömre sikerrel abszolváltam, jöhetett a finálé. Korábban nem-igen volt részem tsuiso csatákban, ám ennek ellenére az első akadályt vettem. A legjobb nyolc közé kerülésért azonban sajnos előjött a rutintalanságom, ugyanis az első győztes menet után nulláztam, így a tizennegyedik helyen végeztem. A következő versenyig minél többet szeretnék menni, menni és menni. Az autó kezd összeállni, már csak a futóművön kell javítanunk” – értékelte az első pro kategóriás versenyét Tápai Attila.

A Tomracing Motorsport csapatkoordinátora szerint végre mindkét versenyzőjük úgy szerepelt, amire a tudásuk alapján számítani lehetett, és azt sem tartja kizártnak, hogy az eredetileg eltervezett versenynaptárukon változtatni fognak.

„Csak pozitívan értékelhetjük a múlt pénteki versenyt. Egy nagyon erős nemzetközi mezőnyben sikerült jó eredményt elérnünk. Radír kálváriája végre kezd megszűnni, és ez a teljesítményén is meglátszik. Rég volt már olyan hétvégénk, hogy csak a versenyzésre kelljen koncentrálnia. És ez most egy ilyen volt. Ráadásul a döntőbe jutásért vívott csatánál csak a visszahívást követően maradt alul Grózinger Zsoltival szemben. Erre az alapra már lehet a jövőben építkezni. Attila autója nagyon jó, ő maga is egyre bátrabban vezet. Sajnos, a tsuiso csatában előjött a tapasztalat hiánya, de ez idővel megszerezhető. A szezon előtt nem ezt a bajnokságot tekintettük elsődlegesnek, de a nagy létszám, a magas színvonal és a jó versenyek miatt most leülünk újra, és átbeszéljük az év hátralévő részét”– fogalmazott Biel Richárd.