Putyin megszegi ígéreteit, és az orosz nép érdekeivel szemben cselekszik

Ukrajna, Európa és Oroszország érdeke, hogy a válságra politikai és ne katonai megoldás szülessen – hangoztatta Federica Mogherini olasz külügyminiszter – akit szombaton az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének választottak meg – a Corriere della Sera olasz napilap hétfői számában. Az olasz diplomácia vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszegi ígéreteit.

    Kijelentette, “nem létezik” katonai megoldás az ukrán válságra.
Az olasz diplomácia vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem tartotta tiszteletben az általa vállalt kötelezettségeket. Putyin “elszalasztotta a helyzet megfordításának lehetőségét, amikor a malajziai repülőgép lelövése után nem gyakorolt befolyást a szeparatistákra. Az általa vállalt ígéretek és az ezeket követő magatartás között hatalmas a távolság” – jelentette ki Mogherini.
Szerinte az EU és Oroszország közötti partnerség Putyin akaratából szakadt meg: “Oroszország jelenleg nem számít többé stratégiai partnernek, de stratégiai szerepe a kontinensen megmaradt”.
Federica Mogherini hangsúlyozta, hogy az ukrán válságban a diplomácia megoldás mellett nincs más, és ennek eszközét képzik a szankciók. “A kérdés az, hogy azok a szankciók, amelyek hatékonynak bizonyulnak (…), rá tudják-e venni racionális magatartásra az orosz vezetést. A mostani fázisban a Kreml saját népe érdekeivel szemben cselekszik” – jelentette ki.
Pozitív választásnak nevezte Ukrajna európai csatlakozását “Elvi kérdés, hogy egy ország Európát választhassa anélkül, hogy ezzel kárt okozna Oroszországnak vagy fenyegetné” – jelentette ki.
Ami az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői székébe való megválasztását illeti, Federica Mogherini hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság legfiatalabb tagjaként széleskörű külpolitikai kapcsolatrendszerrel bír, “nem volt kormányfőket és volt minisztereket ismerek, hanem a jövőbeli kormányfőket, az új európai generációt, amely a berlini fal leomlása után nőtt fel”.
Hozzátette: a globális stabilitás nagy kihívásai Európa területén összpontosultak, a kontinens keleti részén, a Földközi-tenger medencéjében és a Közel-Keleten. “Soha nem volt ekkora az elvárás Európával szemben a válságmegoldásban (…). (A megfelelés) politikai akarat kérdése, nem képességtől vagy eszközöktől függ. Azon kell dolgozni, hogy az európai külpolitika cselekvőképessé váljon” – mondta Federica Mogherini. Forrás:MTI