Putyin köszöntötte Obamát a július 4-i függetlenség napja alkalmából

putsin es obamaVlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte amerikai kollégáját, Barack Obamát a július 4-i függetlenség napja alkalmából, és a két ország közötti viszony javítását sürgette – számolt be pénteken az UPI amerikai hírügynökség.

    Putyin közleményében azt mondja, “reméli, hogy a két ország kapcsolatai, amelyek hosszú múltra tekintenek vissza, a jelenlegi különbségek és nehézségek ellenére a pragmatizmus és az egyenrangúság szellemében sikeresen fejlődnek tovább”.
Moszkva és Washington a hidegháború óta nem tapasztalt mértékben elhidegült egymástól amiatt, hogy egy vitatott népszavazás után márciusban Oroszországhoz csatolták a kelet-ukrajnai Krím félszigetet. Az Egyesült Államok több más nyugati országgal együtt szankciókkal sújtotta a Kremlt az oroszoknak a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.
“Oroszország és az Egyesült Államok két olyan ország, amelyekre különleges felelősség hárul a nemzetközi stabilitás fenntartásában, és így nem csupán saját népük javára, hanem az egész világ érdekében kellene együttműködniük” – hangsúlyozta az orosz államfő közleményében.
Az Egyesült Államok július 4-én a függetlenség napját ünnepli: 1776-ban ezen a napon hagyta jóvá a kontinentális kongresszus a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely megnyitotta az utat 13 észak-amerikai brit gyarmat előtt a szuverenitás felé. A “legamerikaibb” ünnepet országszerte parádékkal, tűzijátékkal és kerti grillezéssel ünneplik.

Forrás:MTI