„PÜSPÖKVÁR TITKAI – A PÜSPÖKI PALOTÁTÓL A DZSÁMIIG”

A Pécsi Egyházmegye 2012 novemberében írta alá azt a támogatási szerződést, mely révén megkezdhette Pécs belvárosában található, egyedülálló értékű épületeinek turisztikai célú felújítását. Az Európai Uniós forrásnak köszönhetően ezúttal a Pécsi Belvárosi Templom (Dzsámi) és a Csontváry Múzeum épülete készült el és kerül sajtónyilvános bemutatásra 2014. október 9-én.

A beruházás majdnem 100 százalékos támogatás mellett valósulhatott meg. A teljes projekt 1.497.246.126 Ft támogatást nyert, melyből a Dzsámi felújításának költsége 164.718.754 Ft, a Csontváry Múzeum rekonstrukciója pedig 102.717.600 Ft-ba került.

Csontváry Múzeum

Rövid visszatekintés:

A múzeum egy, a XIX. és XX. század fordulóján épült neoreneszánsz épületben nyílt meg 1973-ban. Akkor még csak néhány képet állítottak ki. Az 1983-as újjárendezés során a művek jelentős részét konzerválták és restaurálták. Csontváry születésének 150. évfordulóján, 2003. július 5-én újabb 10 évre meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő Csontváry művek pécsi letétjét. Két hónapos felújítást követően 2012. január 31-én nyitották meg újra a múzeumot. A felújítás során az épület emeleti részén, ahol a Csontváry kiállítás kap helyet, belső munkálatokat végeztek.

A jelen projekt:

Az épület, s különösen a homlokzat leromlott állapota miatt szükségessé vált a mostani felújítás, mellyel az épület ismét méltó esztétikai megjelenésével vonzza a látogatókat a Csontváry Múzeumba. A Múzeum épületében a most lezárult átalakítás érintette a jelenleg működő kiállítótereket. A földszint helyiségei viszont kisebb szépészeti beavatkozásokon estek át, így ezek alkalmassá váltak további kiállítások befogadására. A belsőépítészeti átalakítások mellett a felújítás érintette a mosdókat, az épület homlokzatának egészét és a belső kertet, ahol a tervek szerint nyitott rendezvénytér működhet. A Püspökség a Csontváry kiállításhoz hasonlóan továbbra is a Janus Pannonius Múzeummal együttműködve szeretné hasznosítani a földszinten megnyíló új kiállítótereket.

Dzsámi

A Dzsámi Pécs belvárosának autentikus épülete, és egyik legismertebb szimbóluma. A Belvárosi Templom a terveknek megfelelően kívül és belül is megújult, elkészült a korábban komoly károkat elszenvedett épület szigetelése, amely ezentúl megvédi a török korban emelt templomot a természet pusztító hatásaitól, amennyiben megoldódott a csapadékvíz elvezetése, megszűnt az altemplom beázása és nedvesedése. Új nyílászárókat és megújult külső díszvilágítást kapott az épület s immár lehetővé vált a Dzsámi akadálymentes megközelítése.

A legszembetűnőbb változás a Dzsámi áthelyezett, új főbejárata. A Mekka felöli oldalra tervezett, az előlépcső keretrendszerébe beépülő és ahhoz igazodó lépcső az altemplomi szinten megnyitott bejáraton keresztül elvezet a fogadótérhez, így új turisztikai útvonalon tárulnak fel a több évszázados emlék eddig rejtett terei. A támogatásnak köszönhetően sor kerülhetett a Dzsámit keretező folyosóban megmaradt, törökkori kváderezett kőfalnak, a Dzsámi alapfalának megtisztítására és javítására is, amelyet most már minden ide látogató megszemlélhet. A folyosón a jezsuita érából származó, az egykori lépcsők lábánál megmaradt barokk pilaszterek vakolatának felújítása és festése is megvalósult. Megtörtént a külső falfelületek teljes restaurálása és tisztítása, megújult és látogatható lett a karzat, ahol az épület török kori emlékeit fogják bemutatni. Az épület üvegfelületeit (díszüveg, ólomüveg) teljes mértékben restaurálták, megtisztították, szükség esetén cserélték.

A Dzsámi felújításánál bővített régészeti feltárás történt, az előkerült csontokat az egyház méltó módon elhelyezte az ossariumban. Ezzel lezárult az épület felújítása. A kivitelezés időszakában a Dzsámi nem-, vagy csak korlátozottan volt használható a hívek számára. Dzsámiban az első mise 2014. november 1-én lesz, 18:00 órakor, s ezen időpont után a Belvárosi templom zavartanul fogadja a katolikus híveket megszokott miserendjével.

A teljes turisztikai nyitás 2015 tavaszától várható,amikortól interaktív módon bemutatott kiállítás is segíti a turistákat a Dzsámi történelmének megismerésében. A látogatók a projekt lezárultával a harmadik évezred technológiai vívmányainak segítségével ismerhetik meg az épület több száz éves történetét. Az altemplomban nyíló interaktív kiállítás révén, a kiterjesztett valóság technikai eszközeivel a nagy múltú épület minden arca megmutatkozik az érdeklődőknek, s így minden látogató maradandó élménnyel távozhat.