Puskás Peti alkotó terápiába menekül

Mit tehet az a fiatal, akit az iskolában csúfolnak vagy az interneten cikiznek ismerősei? Kihez fordulhat segítségért az a tehetséges egyetemista, aki tele van jobbnál jobb ötletekkel, amelyek megvalósításához egyedül a pénz hiányzik? Ezekre a kérdésekre adtak kreatív válaszokat a Telenor Youth Summit idei győztesei. Az ötletes applikációkról szóló kisfilmeket olyan sztárok értékelték, mint Bogi és Puskás Peti, akik közelről ismerik a fiatalok problémáit. Bogit a vezetékneve, Petit az arcbőre miatt piszkálták iskolatársaik, karrierjük elindításában pedig mindketten sok segítséget kaptak családjuktól és barátaiktól.

Az idén második alkalommal hirdette meg fiataloknak szóló, társadalmi problémákra megoldást kereső pályázatát a Telenor, amelyre egy perces videók formájában számtalan ötletes elképzelés érkezett. A zsűri, amelyben mások mellett Dallos-Nyers Bogi és Puskás Peti is helyet kapott, Bálint Kornéliát, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóját, és Matusz Márkot, a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákját találta legjobbnak a 18 és 25 év közötti pályázók közül, akik a mobiltechnológia segítségével kínáltak megoldásokat a fiatalokat közvetlenül érintő társadalmi problémákra.

Bálint Kornélia mobilalkalmazása a tehetséges, ötletekkel teli egyetemi hallgatókat hozza össze tehetős és segíteni szándékozó emberekkel, akik az elképzelések megvalósítását anyagilag tudnák támogatni. Boginak édesapja segített karrierje elindításában. „A zenei karrierem kezdetén nagyon sok támogatást kaptam: a barátaim meghallgatták ahogy éneklek, édesapám pedig zeneileg inspirált, elkísért az összes koncertre és felvette a fellépéseimet. Akkor is ott volt, amikor az Europop fesztiválon második lettem, az előadásomról készült videót a Youtube-ra is feltöltötte, és végül ez alapján talált meg egy menedzser. Teljesen egyetértek Kornéliával abban, hogy a sikerhez még a tehetségeknek is szüksége van olyan emberekre, akik tanácsokkal és anyagilag is támogatást nyújtanak” – mondta el Bogi.

Matusz Márk mobilalkalmazása a fiatalok egyik legsúlyosabb problémájára: az iskolai és internetes zaklatásra, és az ebből adódó lelki problémákra keres megoldást. Bogi egy saját történetet is megosztott Márk pályázata kapcsán: „A saját bőrömön is megtapasztaltam, milyen bántó tud lenni, amikor az embert piszkálják. Engem is sokat bántották a nevem a miatt, ezért a különböző internetes fórumokon Nyers Boglárka helyett most már Dallos-Nyersként használom a nevem. Annyit bántottak a társaim, hogy végül gimnáziumot is váltottam a piszkálódás miatt. A rajongóim is sokszor fordulnak hozzám tanácsért, mert súlyos komplexusokkal küzdenek, például, ha az interneten közzétett szelfijeik kapcsán durva beszólásokat kapnak. Úgy gondolom, nem minden esetben kell megfelelni mások elvárásainak, az önmagunkkal való elégedettség sokkal fontosabb. Ilyen helyzetekben a baráti társaság támogatása nagy segítséget nyújthat.

Puskás Peti szintén jól ismeri ezeket a helyzeteket, a népszerű énekest kamaszkorában az arcbőre miatt csúfolta környezete. „Ahelyett, hogy másokkal beszéltem volna meg a problémáimat, alkotó terápiás foglalkozásokat tartottam magamnak, és dalokat írtam. Sokan nem mernek nyíltan beszélni a problémáikról, ezért is jó Márk ötlete. Kornélia applikációja szintén zseniális, hiszen Magyarországon sokan igyekeznek másokra hárítani a problémákat, vagy úgy gondolják, hogy saját magunknak kell megoldást találni a gondokra, de én hiszek benne, hogy a közösség ereje rendkívül sokat segíthet ezekben a helyzetekben” – tette hozzá Peti.

A Telenor 14 országában több mint 2000 fiatal jelentkezett a Youth Summit versenyre, közülük országonként kettő, vagyis 28 diák vehet majd részt az oslói nemzetközi ifjúsági találkozón és workshopon, amelyen Magyarország képviseletében Kornélia és Márk is ott lesznek. A győztesek Norvégiában értékes tapasztalatokra tehetnek szert, és külföldi szakemberek, valamint a világ más tájairól érkező társaik segítségével továbbfejleszthetik elképzeléseiket, emellett pedig élőben követhetik nyomon az ünnepélyes Nobel-békedíj átadást.