PucciniFeszt évadzáró a BMW Group Magyarország támogatásával

A Magyar Állami Operaház „Puccini Itáliája” tematikus évadát megkoronázó fesztivált rendeztek múlt hétvégén. A PucciniFeszten fellépett az argentin operalegenda, José Cura, akivel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon találkozhatott a közönség. Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liù halála című kamaradarabja az Eiffel Műhelyházban került színpadra, Gregory Kunde amerikai sztártenor és elragadó magyar partnernői pedig az Erkel Színházban arattak nagy sikert. A Budapesten vendégeskedő sztárelőadók utazásáról az Opera kiemelt stratégiai partnere, a BMW Group Magyarország gondoskodott.

P90354496-big-orig

José Cura az operakedvelő közönség nagy örömére júniusban ismét hazánkba érkezett: június 7-én és 9-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lépett fel a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Nyári Fesztivál közös produkciójában. A világhírű művész az olasz zeneszerző összes vokális művét bemutató PucciniFeszt keretében műsorra tűzött, nagysikerű Turandot előadásban énekelte Kalaf szerepét, összesen mintegy 5 600 néző előtt. A 21. század tenorsztárja a próbák szünetében az Opera új játszóhelyére, a próbaüzemben működő Eiffel Műhelyházba is ellátogatott, ahol egy exkluzív BMW fotózáson is részt vett a márka legújabb 8-as Cabrio modelljével. A művész kényelmét magyarországi tartózkodása során egy BMW 640d GT xDrive modell segítette.

A Magyar Állami Operaház „Puccini Itáliája” tematikus évadát megkoronázó PucciniFesztet a zeneszerző életének egy tragikus momentumát feldolgozó zenés dráma ősbemutatója, valamint egy gálakoncert zárta. A Wagner-tematikához kapcsolódó Siegfried-idill 2018-as bemutatója után Szálinger Balázs költő újabb zenés színművel gazdagította a kortárs irodalom és az opera műfajának kapcsolatát erősítő repertoárt. A Krizantémok, avagy Liù halála az Opera jelen évadának központi szerzőjét, Puccinit állította a középpontba.

A gyönyörű Puccini-szerzeményekkel kísért darabban a címadó Krizantémok vonósnégyes mellett olyan népszerű operákból szólalnak meg részletek, mint a Pillangókisasszony, A Nyugat lánya, a Gianni Schicchi, a Bohémélet és természetesen a Turandot, de olyan ritkaságok is elhangoznak, mint a PucciniFeszten ugyancsak bemutatott A fecske egyik áriája, vagy a Capriccio sinfonico című darab részlete. A prózai szerepekben tehetséges fiatal színészek – Olasz Renátó (Puccini), Tankó Erika (Elvira), Mészöly Anna (Dorina), Bajor Lili (Fosca, Elvira lánya) és Stork Natasa (Giulia, Dorina unokatestvére) – léptek színpadra, míg az áriákat Rőser Orsolya Hajnalka és Boncsér Gergely tolmácsolásában halhatta a közönség. A Szilágyi Bálint rendezésében megvalósuló előadás, amelynek szürreális látványvilágát Márkus Sándor jegyzi, az idei évadban június 8-án és 9-én láthatta a közönség az Eiffel Műhelyházban.

Ugyancsak hölgyek gyűrűjében mutatkozott be a napjaink legnagyobb Puccini-tenorjai között számontartott amerikai Gregory Kunde is, aki június 10-én először lépett fel Magyarországon. Kunde a világ legnagyobb operaházaiban énekli Puccini műveit – a szerző darabjaiban csak az elmúlt évben fellépett a Veronai Arénában, Madridban, Bolognában, Barcelonában, Dallasban és Tokióban, de elég, ha ehhez megtekintjük a budapesti közönségnek küldött videóüzenetét. Az International Opera Awards által 2016-ban „Az év férfi énekesének” választott tenor 2017-ben szólólemezt is megjelentetett Vincerò! címmel részben verista szerzők műveiből, ezúttal pedig az Erkel Színház közönségét nyerte meg magának.

A BMW Group közel 50 éves múltra visszatekintő, világszerte több mint száz kulturális intézményi együttműködést magába foglaló Art&Culture programjához az Opera 2015 februárjában csatlakozott, a vállalat magyarországi kulturális kommunikációjának pilléreként.

Fotó: Csibi Szilvia, Berecz Valter/Opera