PSZ: az Ab megsemmisítette az oktatási népszavazást

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sajnálattal vette tudomásul, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az oktatási népszavazási kezdeményezést – írta az érdekvédelmi szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

    Az Ab csütörtökön közzétett két határozatával alaptörvény-ellenesség miatt megsemmisítette a Kúria döntését, mely a PSZ öt népszavazási kérdése közül kettőt hitelesített.
    Korábban a PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás magánszemélyként oktatási népszavazást kezdeményezett. Öt népszavazási kérdésük többek között a szaktanárokkal, a pedagógusvégzettséggel, a diákok óraszámának csökkentésével és az iskolák bezárásának feltételeivel kapcsolatos, azonban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik kérdést sem hitelesítette.
    A PSZ – csütörtöki közleménye szerint – “megdöbbent” az Ab gyorsaságán: bár a testületnek 30 napja volt a népszavazási kérdések hitelesítése miatt beadott alkotmányjogi panasz elbírálására, néhány nap alatt döntött, megsemmisítve a Kúria két népszavazási kérdést hitelesítő döntését.
    “Ezáltal az Ab megsemmisítette magát a népszavazási kezdeményezést is, amit a Pedagógusok Szakszervezete sajnálattal vesz tudomásul. A PSZ szakértőkkel konzultál, hogy nemzetközi jogi fórumokhoz fordulhat-e” – áll az érdekvédelmi szervezet közleményében.
    A PSZ azon is megdöbbent, hogy az Ab “szintén kiskorúnak tekinti” az állampolgárokat, hiszen ugyanazt az érvelést fogadta el, mint az NVB. Mindkét testület szerint az állampolgárok kellő szakmai ismeretek nélkül nem tudnak dönteni arról, hogy csökkenjen-e a diákok óraszáma heti hárommal, illetve a hátrányos helyzetű tanulók ugyanazt a tantervet tanulják-e, mint az elitiskolák diákjai. A Kúria ezt a két népszavazási kérdést még hitelesítette.
    A PSZ megértette az üzenetet: a kormány fél attól, hogy az állampolgárok “valódi” népszavazáson mondjanak véleményt az oktatásról – áll a szervezet közleményében.

MTI