Programsorozatot indít a közmédia szeptember végén

Szeptember utolsó hétvégéjén a közmédia 5 csatornája az egész országot összekapcsolja egy, közös műsorfolyamba, amelynek célja, hogy mindenki hazalátogasson, fedezze fel újra otthonát, akár csak egy rövid időre is. A kezdeményezés népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is aktív szerepet vállal.

sztmihalyA Magyar Televízió Zrt., kormányzati támogatással nagyszabású programsorozatot hívott életre Szent Mihály napjára: három napon át több mint 1300 település kínál különleges programokat.

Rákay Philip, az m1/m2 programigazgató-intendánsának ötlete alapján szeptember 28-29. között a külföldre szakadt és itt élő magyarokat újra összekapcsolja a közmédia, hogy bemutasson elfeledett értékeket és kincseket a magyar kultúra világából. A Kormány felkérésére a Magyar Turizmus Zrt. is részt vesz a program népszerűsítésében saját kommunikációs csatornáinak felhasználásával. A nagyszabású kezdeményezésben kormányzati részről a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is érintett. A cél az, hogy mindazok az emberek, családok, fiatalok, akik valamilyen módon kötődnek egy, a jelenlegi lakóhelyükön kívüli településhez, térséghez – vagy azért, mert ott nőttek fel, ott laknak a barátaik, nagyszüleik vagy ott jártak egyetemre, főiskolára, középiskolába esetleg csak beleszerettek a hely varázsába – látogassanak vissza erre a hétvégére.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű programsorozatot az MTVA két napon keresztül számos megjelenéssel támogatja, lehetővé téve azt, hogy 20 óra alatt ne csak hazánkat, de a világ legtávolabbi pontjait is bejárjuk, ahol magyarok élnek. A kormányzat összesen 992,3 millió forintos keretösszeget biztosít a kezdeményezéshez. 1305 önkormányzatnak lesz módja pályázaton nyert pénzből helyi jellegzetes programokkal részt venni a kezdeményezésben, és hagyományteremtő céllal meggyújtani a Szent Mihály-napi tüzeket.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt.  turisztikai vezérigazgató-helyettese szerint a kezdeményezés elindíthat egy pozitív folyamatot, hagyományt teremthet, és mind a külföldön, mind az itt élő magyarok örömmel fedezik fel Magyarországot.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jóvoltából pedig szeptember közepéig pályázhatnak oktatási intézmények öregdiák találkozók megrendezésére.

A Szent Mihály napi hétvége egybeesik a Turizmus Világnapjához kapcsolódó hétvégével, mely alkalomból sok különlegességgel és kedvezményes ajánlatokkal várják a vendéglátó és szálláshelyek mindazokat, akik a programsorozatokra útra kelnek.

Ezen a hétvégén a múzeumok ingyenes nyitva tartással várják majd a látogatókat. A kiesett bevételt a kormányzat megtéríti az intézményeknek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*