Programajánló- Szinusz!

A legtöbb adófizető nincs tisztában vele, hogy a személyi jövedelemadó 1+1 %-ának felajánlása hogyan működik, kerül-e valamibe az adófizetőnek és hogy milyen célokat, tevékenységeket segíthetnek vele. Az adóbevallás egyik fontos része, hogy a személyi jövedelemadónk 1 százalékáról rendelkezhetünk valamely civil szervezetnek, +1 százalékról pedig egy egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. Amennyiben nem nyilatkozunk az 1+1 százalékról, vagy lekéstük a határidőt, esetleg helytelenül adtuk meg az adatokat, úgy az 1+1 százalék az államot illeti meg. Tehát az 1+1% felajánlása nem kerül semmibe a magánszemélyeknek, ellenben akár életet is menthet a felajánlásával.

Az adó 1+1%-ával ugyanis egyházakat és közhasznú tevékenységeket végző szervezeteket támogathatunk, amelyek a felajánlott adományt a legtöbb esetben működésre, fejlesztésre és másokon való segítségnyújtásra használják fel. Az adomány felhasználása szervezetenként eltérő lehet. A működésről és a tevékenységről a szervezet alapító okiratában, annak honlapján, vagy bemutatkozásában tájékozódhatunk.

Arról, hogy milyen civil szervezetek, alapítványok, egyházak, közhasznú tevékenységek jogosultak az adónk 1%-ára, az interneten könnyedén tájékozódhatunk, mint ahogy arról is, hogy kiknek nem adhatjuk a pénzünket valamilyen okból. A szerda esti Szinuszban pedig mégtöbbet megtudhatnak az 1% felajánlásáról, vendégünk lesz Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnökhelyettese.