Programajánló- Néprajzi Múzeum

“Szombat 11”
Munkatársaink minden szombaton 11 órakor szakmai vezetést tartanak a Néprajzi Múzeumban. A program érdekessége, hogy a vezetés helyszíne hétről hétre változik: az állandó és az időszaki kiállítások, alkalmanként meglepetés programok (épületséta, műhelylátogatás, raktárlátogatás) egyaránt szerepelnek kínálatunkban.
A Szombat 11 szakmai program ingyenes, a részvételhez elegendő múzeumi belépőjegyet váltani.

 

2013. december 7. – 11.00

Látogatás a padláson: a lábbeli és nyereg raktárak megtekintése

(Maximális létszám: 10 fő)
Vezeti: Fábián Mária

 

2013. december 14. – 11.00

Tárlatvezetés A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
Tárlatvezető: Wilhelm Gábor

 

2013. december 21. – 11.00

Épületséta: Bírósái tanácsteremtől a kiállító teremig
Tárlatvezető: Földessy Edina

 

2013. december 28. – 11.00

Tárlatvezetés az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításban
Tárlatvezető: Csupor István

 

Múzeumi fonó 18+:

 

December: karácsonyi díszek természetes alapanyagok felhasználásával

Bár a hagyományos paraszti kultúrában nem készítettek ilyen fajta díszeket, manapság igen közkedveltek a természetes alapanyagokból készített lakásdíszként használt vagy a karácsonyfára akasztott szalma, csuhé, gyékény angyalkák, koszorúk, csillagok. Foglalkozásunkon ezekből készítünk néhányat, akinek kedve van saját kis betlehemmel is megpróbálkozhat.

 

2013. december 5. 16.00 – 19.00

Gyékény, csuhé, vessző díszek

Vezeti: Bodnár Kata

 

2013. december 19. 16.00 – 19.00

Betlehem kreatívan

Vezeti: Bodnár Kata

 

Ismeretterjesztő előadások:

 

2013. december 4. 17.30

Kályhacsempék

Előadó: Vida Gabriella

 

Az Alpok északi részén kialakult, égetett cserépborítással megnövelt hatékonyságú tüzelőberendezésnek sem a szerkezete, sem a formája nem függ a külsején lévő cserépdarabok alakjától, díszítésétől, nagyságától. A kályhaszemek, kályhacsempék a korstílustól, technikai fejlettségtől, aktuális divattól függő díszítőelemek, melyek a tulajdonos rangját, vagyonát, ízlését reprezentálják. Csempetörténeti kitekintéssel elsősorban a Néprajzi Múzeum Kerámiagyűjteményének mintegy 2300 darabos csempekollekcióját, annak is a legszebb, Magyarországon példa nélkül gazdag, döntően 17–19. századi erdélyi anyagát mutatjuk be.

 

2013. december 11. 17.30

Észak-Afrika

Előadó: Földessy Edina

 

Az észak-afrikai Maghreb és Mashrek az arabok és berberek világa, egyaránt otthont ad nomád és letelepedett népeknek. Előadásunk az ő életmódjukat, díszítőművészetüket mutatja be, és az előadó saját terepkutatásain keresztül bepillantást enged egy berber esküvő jelképrendszerébe, sőt azon túl is.

 

2013. december 18. 17.30

Ónművesség, ónedények, hamisítványok

Előadó: Vida Gabriella

 

A szegények ezüstjének is hívott ónedény alapvetően német és városi eredetű Magyarországon. Virágkorát a 16–18. században élte, és alapvetően köznépi használatban volt. A parasztághoz csak bizonyos területeken és csak a 18. század legvégén ért el. Éppen ezért főleg a német ajkú városokban virágzott, onnan elégítették ki az ország teljes ónedény iránti igényét. A Néprajzi Múzeumban nagyszámú, és igen nívós ónedény kollekció gyűlt össze, amely nem ismert a nagyközönség és a gyűjtők előtt, ezért most arra teszünk kísérletet, hogy ezt a különleges gyűjteményt, az ónedények készítését és használatát minél szélesebb körben tegyük ismertté.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*