Politico: az amerikaiak 41 százaléka azt gondolja, hogy a választásokat “elcsalhatják” Donald Trumptól

A Politico című lap felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 41 százaléka úgy gondolja, hogy a választásokat “elcsalhatják” Donald Trumptól.

    A republikánus szavazók körében még ennél is nagyobb az elnökválasztás tisztaságában kételkedők aránya: 73 százalékuk véli úgy, hogy a  választást “ellophatják” a republikánus elnökjelölttől. Viszont a demokrata párti hívőknek csak 17 százaléka ért egyet azzal, hogy választási csalás várható.  
    A Politico című lap a Morning Consult közvélemény-kutatóval közösen végezte a felmérését, amelynek eredményeit hétfőn hozta nyilvánosságra. A lap megállapítja: a  közvélemény lassan kezd reagálni Trump kampányának egyik üzenetére, miszerint az amerikai választási rendszer csalárd és a média összejátszik Hillary Clintonnal, hogy az elnökválasztási eredményeket az ő javára befolyásolja. A lap megjegyzi azt is, hogy miközben például a republikánus házelnök, Paul Ryan a hét végén közleményben fejezte ki, hogy bízik a választások tisztaságában, a republikánus közvélemény nagyobb része Donald Trump érvelését fogadja el. A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 60 százaléka szerint fel kellene vetni a választási eredmények pontosságának, hitelességének kérdését, mert a előfordulhatnak csalások. A republikánus szavazók 70 százaléka szerint ezt a kérdést okvetlenül meg kellene vitatni.
    Ugyanakkor a választók általában bizakodóak azt illetően, hogy az ő voksaikat gondosan kezelik, de 30 százalékra tehető azok aránya, akik szerint szerte az országban nem számolják meg majd pontosan a voksokat.     A felmérés kitér arra is, hogy hogyan látják a megkérdezettek az amerikai-orosz viszonyt. Kiderül, hogy Trump támogatóinak egyharmada Oroszországot szövetségesként, baráti nemzetként tartja számon, és csak kevesebb mint egyharmaduk fogadja el az Obama-kormányzat érvelését, miszerint Oroszország amerikai számítógépes rendszerek megtámadásával megpróbálja befolyásolni a novemberi voksolást. A demokratáknak viszont az 50 százaléka hiszi el a kormányzati érvelést.
    Mellesleg nincs semmiféle bizonyíték Trump állítására a széleskörű választási csalásokról. Éppen ellenkezőleg: egy amerikai professzor tanulmánya szerint a 2000 és 2014 közti összes amerikai választáson leadott 1 milliárd szavazat közül mindössze 31 esetben találtak bizonyítékot csalásra.

Forrás:MTI