Pole Japánban!

 

Michelisz Norbert a Mol-csoport által immár negyedik éve támogatott Zengő Motorsport versenyzője szenzációsan ment a japán futam időmérőjén, hiszen a legjobb pilótaként jutott be az időmérő harmadik szakaszába, ahol a legjobb lett és így az első futamon az első rajtkockából indulhat.

A svéd Rydell (Honda) nincs itt, mert a Civicet nem tudták időre megcsinálni, a Nikának ez nem fért bele a költségvetésébe.

Q1: A Twin Ring Motegi versenypályát, a korábbiaktól eltérően, négy szektorra osztották föl. Ebben a szakaszban, amely mindössze 20 perces, a cél a továbbjutás a 12 legjobb jut be a Q2-be. Az újonc Nicolas Lappiere, korábbi gyári endurance versenyző, Jaap van Lagent cserélte a Lada csapatában, a hatodikként jutott tovább, Michelisz pedig a 11. helyen. Kiesett viszont a korábbi világbajnok angol Rob Huff (üzemanyag-pumpa hiba miatt) és a holland Tom Corornel, aki több évet versenyzett itt Japánban és futamot is nyert Motegiben.

Q2: A legjobb 12 versenyző két dologért harcol, hogy az első futamon minél jobb helyről rajtolhassanak és bekerüljenek az időmérő harmadik szakkaszába, ahol már pontokat tudnak szerezni. Michelisz rögtön kijött a boxból, ellentétben a két gyári hondás versenyzővel, akik kivártak egy kicsit. A portugál Tiago Monteiro a 10. helyre pályázott, hiszen az első futamra motorcsere miatt büntetést kapott és a rajtrács végéről indulhat, akárcsak a holland Nicky Catsburg. Viszont a holland és az angol Tom Chilton indulhat holnap a második futamon az első sorból.

Michelisz Norbert a legjobbként és a legjobb hondásként jutott tovább a Q3-ba.

Q3: Michelisz Norbertnek, a szabályok értelmében utolsóként kellett kijönne a pályára, az időmérő harmadik szakaszában, ahol szoros küzdelemben, de első lett, megelőzve a Citroen gyári pilótáit és a marokkói Bennanit, aki szintén  francia márkával versenyzik. Ez azt jelenti, hogy az első futamon a pole pozícióból indulhat és már csupán egy ponttal van lemaradva a kínai Ma Csing-hua mögött az ötödik helyen.

Folytatás holnap reggel 07:00-kor. Az Eurosport és az M4 élőben közvetíti a futamokat.