Pluszban zártak a nyugat-európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

    A londoni FTSE100 index 0,69 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,24 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,21 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.
    Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,30 százalékos plusszal zárta a kereskedést.
    Európában kedden az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások eredményességéhez fűzött remények, a Brexitet övező bizonytalanság, valamint vállalati eredménybeszámolók is befolyásolták a befektetői kockázatvállalási kedv alakulását.
    A keddi kereskedés nyertese a telekommunikációs ágazat volt, kiemelkedően teljesített a Vodafone, részvénye mintegy 2,2 százalékos plusszal zárt, miután a befektetők pozitívan fogadták a vállalat kötvénykibocsátásáról szóló híreket.
    Jelentős nyereséggel zárta a kereskedést a német Evonik vegyipari vállalat, részvénye 4,3 százalékot emelkedett annak köszönhetően, hogy negyedéves eredménybeszámolója megnyugtató volt a befektetők számára.
    Ezzel szemben a brit Debenhams üzletlánc részvénye 2,8 százalékos mínusszal zárta a kereskedést, miután a vállalat profitfigyelmeztetést adott ki.
    Az osztrák Raiffeisen Bank International árfolyama 12,31 százalékos veszteséggel zárta a napot annak folytán, hogy a bankcsoport pénzmosás gyanújába keveredett.
    Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,06 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,07 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,10 százalék emelkedést jelzett.
    Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3 cent (0,05 százalék) plusszal, 65,70 dolláron állt.
    Az arany unciánkénti ára 0,31 százalékkal, 4,05 dollárral, 1283,45 dollárra csökkent.
    A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1293 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1327 dollár után.

Forrás:MTI