Pliszeckaja hamvait Oroszország felett szórják szét

Maja Pliszeckaja végakarata az, hogy Németországban legyen a búcsúztatása és hamvait Oroszország felett szórják szét – közölte vasárnap a moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója.

    Vlagyimir Urin elmondta, hogy Rogyion Scsedrin, az orosz balett szombaton elhunyt hírességének férje ismertette vele közös végrendeletüknek azt a részét, amely a halál utáni búcsúztatás és temetési szertartás mikéntjére vonatkozik.
    Ebben az szerepel, hogy “testünket halálunk után égessék el, és amikor eljön a szomorú óra, amikor az is távozik az életből, aki kettőnk közül túléli a másikat vagy abban az esetben, ha egyszerre halunk meg, egyesítsék hamvainkat és szórják szét Oroszország felett” – olvasta fel újságíróknak a végrendelet vonatkozó részét a moszkvai Nagyszínház vezetője.
    Urin azt is közölte, hogy Maja Pliszeckajától szűk családi körben fognak búcsút venni családtagjai és a hozzá közel állók.
    A világhírű balett-táncos, koreográfus szombaton, életének 90. évében hunyt el Berlinben, szívinfarktusban. A Bolsoj vezetése korábban remélte, hogy a Pliszeckajától kollégái, barátai, tisztelői a moszkvai teátrumban vehetnek végső búcsút és a hírességet Moszkvában temetik el.
    Pliszeckaja munkásságának több mint 50 évét töltötte a Nagyszínházban.  
    A szovjet, majd az orosz balett csillaga férjével, Rogyion Scsedrin orosz zeneszerző-zongoraművésszel – egy ellenforradalmi puccstól tartva – 1991-ben távozott Németországba, de nem szakította meg kapcsolatait sem a Bolsojjal, sem Oroszországgal.

Forrás:MTI