Peterhansel továbbra is az első tíz között

P-20150109-00357_HiRes JPEG 24bit RGB NewsA hatodik Dakar-nap útvonala, mely során a versenyzők az Atacama-sivatag dűnéivel küzdöttek meg, könyörtelen próbatételt jelentett a Peugeot-Total csapata számára. Ilyen körülmények között, a rémisztő, 277 kilométeres gyorsasági szakasz után már maga a tény, hogy két autó beért az iquique-i táborba, nagy eredményt jelent. 

A Carlos Sainztól való megható reggeli búcsú után a csapat minden erejét a napi szakaszra összpontosította. Stéphane Peterhansel idejét nem vesztegetve a lovak közé csapott, amit mi sem mutat jobban, minthogy a gyorsasági szakasz első részén ő volt a leggyorsabb. A nagy lendület egy félbeszakadt, mégpedig hajtókar probléma miatt.

„Ez nem a mi napunk volt – nyilatkozta Stéphane. – A gyorsasági szakasz közepén gond volt a kormányzással. Volt az autóban cserealkatrész. Szerencsére meg tudtunk állni, és kicseréltük a meghibásodott alkatrészt. Sok időt vesztettünk, de folytatni tudtuk a versenyt, és teljesítettük a gyorsasági szakaszt. Számunkra ez a legfontosabb.”

A 20 perc hátrány ellenére Stéphane és segédpilótája, Jean-paul Cottret elismerésre méltó teljesítményt nyújtottak: a 20 helyen végezték a szakaszt. Ezzel az eredménnyel a francia páros összesítésben továbbra is a 10 legjobb között szerepel. Máris a holnapi maratoni szakaszra készülnek, amely Stéphane szerint jól tükrözi „a Dakar valódi szellemiségét”.

Az Antofagasta és Iquiquez közötti szakaszon a kezdő Cyril Despres ismét elképesztő energiájáról és elhivatottságáról tett tanúbizonyságot.  A nehéz etap kavicsos és homokdűnés szakaszain újabb beavatást kapott autóvezetés terén. Tapasztalt segédpilótája, Gilles Picard segítségével tudta tartani a tempót a speciális szakasz teljes hossza alatt.  Végül a 32. helyen futott be, melynek köszönhetően összesítettben a 45. helyre lépett előre.

„Az előző két éjszakát a gyorsasági szakaszon töltöttem – idézi fel Cyril. – Éjfél körül hagytam el Copiapo dűnéit, emiatt ez után a kemény speciális szakasz után nagyon későn értem a táborba. Autóval versenyezni a Dakaron fizikailag nem olyan kimerítő, mint motorral, mentálisan azonban sokkal fárasztóbb. De esténként megérkezni a táborba – fantasztikus érzés! Én már többször teljesítettem motoron, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy a többiek mit szólnak majd a holnapi maratoni szakaszhoz!”

Egy magason fekvő útvonal várja holnap a versenyzőket, akiknek minden külső segítség nélkül kell gondoskodniuk az autóikról. Az éjszakát ugyanis a csapattól és a szerelőktől távol töltik majd a maratoni szakasz szabályainak megfelelően.

Holnap: 7. szakasz (Iquique-Uyuni): január 10., szombat, helyi idő szerint 5h00. 717 km, ebből 321 km mért szakasz.

A 6. szakasz eredményei:

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team                    2:37:18 2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed                  +00:00:37 3. Nani Roma (ESP)/Michel Périn (FRA) Mini                                                                    +00:01:24 20. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total    +00:30:24 32. Cyril Despres (F)/Gilles Picard (F) Peugeot 2008 DKR                                     +00:59:19

 A 6. szakasz utáni összesített eredmények:

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team                 19:30:44 2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed                +00:11:12 3. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota                                        +00:28:44 4. Krzysztof Holowczyc (POL)/Xavier Panseri (FRA) Mini                                         +01:00:53 5. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota                                       +01:04:23 6. Erik van Loon (NLD)/Wouter Roesegar (NLD) Mini                                                +01:06:43 7. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota                                         +01:27:22 8. Carlos Sousa (PRT)/Paulo Fiuza (PRT) Mitsubishi                                                    +01:42:45 9. Ronan Chabot (FRA)/Gilles Pillot (FRA) SMG                                                            +01:49:27 10. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total   +01:49:41

48. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total                    + 13:06:09