Pénzhamisítás bűnszervezetben

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslatot tett a hamis 20.000 forintos bankjegyeket gyártó és forgalomba hozó bűnözői csoporttal szemben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntett és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást M. Gergő 34 éves férfi és 14 társa ellen. A férfi 2015 szeptemberétől nagy számban készített hamis 20.000,- forintos bankjegyeket, amelyeket bűntársai hoztak forgalomba.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrök 2015. december 1-jén fogtak el öt személyt, akik a bankjegyek terjesztésében vettek részt. Autójukban, valamint az otthonaikban megtartott házkutatások alkalmával a nyomozók hamis húszezreseket, illetve a hamisításhoz szükséges eszközöket találtak és foglaltak le. A nyomozás során a rendőrök eljutottak ahhoz a 34 éves férfihoz, aki a hamis bankjegyeket előállította. A laikusok megtévesztésére alkalmas minőségű pénzhamisítást a gyanúsítottak bűnszervezetben követték el. A hamisítványok legyártását követően pontosan el volt tervezve a terjesztésben résztvevők, illetve a forgalomba hozatallal megbízott személyek szerepe és feladata.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 15 gyanúsítottal szemben jártak el a nyomozás alatt. Ezidáig összesen 588 darab (11.760.000,- forint névértékű) hamis bankjegyet vontak ki a kereskedelmi forgalomból.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást befejezte, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek.