Pécs készen áll arra, hogy Közép-Európa kulturális központja legyen

Pécs készen áll arra, hogy ne csak Magyarország, hanem Közép-Európa kulturális központja, kiemelt rendezvény- és fesztiválhelyszíne legyen – mondta a kultúráért felelős államtitkár szerdán Pécsett.

    Hoppál Péter az ötéves jubileumát ünneplő pécsi Kodály Központ gálakoncertje előtt kiemelte, ezt idén Pécs az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál sikeres lebonyolításával is bizonyította.
    A Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed állami támogatásának emelésével a kormány arra készül, hogy ez a cél ne maradjon “nagyságrenddel megnövelt állami segítség nélkül” – mondta Hoppál Péter.
    Az államtitkár a 7,7 milliárd forintos beruházással megépült koncertteremmel kapcsolatban arról is beszélt, hogy annak építészeti, belsőépítészeti és akusztikai kialakítása “messze felülmúlta a legtöbb fővárosi művészeti központét és versenyre kelt a világ hangversenytermeivel is”.
    Hoppál Péter megjegyezte, a Kodály Központ tovább növelte a pécsi közönség kulturális igényességét is.
    Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere felidézte: öt éve sokan kételkedtek, hogy baranyai megyeszékhely képes-e eltartani egy ilyen kapacitású intézményt. Mint hangsúlyozta, a Kodály Központ eddigi öt éve azonban minden kétkedésre rácáfolt: “ez a helyszín világszám” – jelentette ki.
    A polgármester a “megérdemelt és kiérdemelt” siker okai között említette az épület tervezőit, a Kodály Központban működő Pannon Filharmonikusok zenekart és a közönséget, amely vágyott a minőségi rendezvényekre.
    Az intézmény december elejéig 415 893 látogatót fogadott, 967 rendezvényt tartottak meg, közülük 777 klasszikus, világzenei, és dzsesszkoncert volt, valamint 163 napon keresztül tartottak konferencia jellegű eseményeket.
    Az egész napos ünnepi programokat követő esti gálakoncerten a Pannon Filharmonikusok azt a Kodály-művet is műsorra tűzte, amellyel öt éve útjára indította az épület zenei életét.
    Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című szerzeményének előadásában Horváth István pécsi születésű tenor operaénekes és a Nemzeti Énekkar volt a társulat partnere.
    Hoppál Péter és Páva Zsolt a gálakoncertet megelőzően a Kodály Központ előtt elhelyezte az utolsó kerámiaelemeket az Europa Cantat 2015-ös pécsi nemzetközi kórusfesztivál emlékére állított, Keményffy Gábor által készített szobron.

Forrás:MTI