PÁVA: jövőre a gyerekeké a főszerep

Hatalmas ovációval fogadta a közönség a Fölszállott a páva győzteseit szombaton este. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában a zsűri négy kategóriában ismerte el a legjobbakat, de számos különdíjat is odaítéltek.

Hangszeres szólisták és zenekarok kategóriában a kolozsvári Tokos Zenekar nyert, míg a táncegyüttesek közül a topolyai Cirkalom Táncegyüttes vihette haza a fődíjat. A budapesti Fundák Kristóf és Kaszai Lili a szóló és páros táncosok kategóriájában győzött, az énekes szólisták és énekegyüttesek közül pedig a szolnoki Kacsó Hanga Borbála kapta a legtöbb pontot a zsűritől. A nézői szavazatok nyertese, a 2014-es Páva legtöbb voksot kapott előadója a kosteleki szólóénekes, Vaszi Levente lett.

Mind a négy kategória győztesét az OTP Bank 2-2 millió forinttal, a közönségdíjas produkciót pedig a közmédia szintén 2 millióval jutalmazta. A fődíjakat az MTVA megbízott vezérigazgatója adta át. Dr. Szabó László Zsolt bejelentette: folytatódik a Fölszállott a páva, de jövőre a gyerekek számára hirdeti meg a közmédia a tehetségkutatót.

A legjobb hazai kisebbségi produkció különdíját Tintér Gabriella (Páty) és a legjobb határon túli produkció különdíját a Bekecs Néptáncegyüttes (Nyárádszereda) kapta. A fejenként 2 millió forintos különdíjat a minisztérium nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára további 1 millió forintot adott át a határon túli hagyomány fenntartásáért végzett munkájáért a Szinvavölgyi Néptáncműhelynek, a vidéki hagyományőrzés 1 millió forintos különdíját pedig az Alba Regia Táncegyüttes kapta.

 Az OTP Bank átadott további 1-1 millió forintos különdíjat is, a hangszeres szólisták különdíját: Kurdi Gábornak (Tata), valamint a szólótáncos különdíjat Balogh Károlynak (Jászberény).

A döntő zárásaként gyerekek léptek fel, ezzel is jelezve, hogy a következő Fölszállott a páva főszereplői már ők lesznek, továbbá elhangzott: hamarosan megjelenik a Fölszállott a páva 2014 zenei válogatás CD-je, az évad legjobb produkcióival.

A döntőre több mint 125 ezer szavazat érkezett a nézőktől, a közönségkedvenc Vaszi Leventére pedig 45.345 darab, amellyel magasan győzött. Harminc különböző országból szavaztak a Páva-rajongók, köztük Ausztráliából, Egyiptomból, Izlandról, Jordániából, az Egyesület Államokból is.

A Fölszállott a páva népszerűségét a nézettségi adatok is alátámasztják, ugyanis az idei teljes szériába majdnem a lakosság fele belenézett: a Nielsen Közönségmérés szerint a műsor 2014. január 11-i indulása óta a Fölszállott a páva valamelyik adására vagy azok ismétlésére a három közszolgálati tévéadón összesen több mint 4 millióan kapcsoltak oda (4 millió 96 ezer fő), azaz a teljes lakosság 45,3%-a. A cél, – hogy a népi kultúra minél több háztartásba eljusson – tehát megvalósulni látszik, ugyanis a 2012-es szériához képest 2014-ben az élő adások átlagos nézettsége 30%-kal volt magasabb. Mindkét adat igazolja, hogy a műsornak igenis létjogosultsága van a közmédia csatornáján, és a küldetés elérte a célját: könnyen fogyasztható, szórakoztató formában, a magyar televíziózást megelőző képi világgal és nem utolsó sorban versenykörnyezettel mutatták meg a fiatalok, hogy a magyar néptáncra, népzenére a nézőknek is igényük van.

A szombati döntőt egyébként a közmédia három csatornája egy időben közvetítette. A közel 2 és fél órás döntőnek a három csatornán együtt 457 ezres nézettsége volt a teljes népesség körében (4+), ami az idei széria legnézettebbje. A döntő együttes közönségaránya a felnőttek körében 11,8% volt (M1 6%, Duna TV 3,4% és Duna World 2,4%). A döntőbe 1 millió 562 ezer fő nézett bele legalább egy percre, ami a teljes lakosság 17,3%-a. (Forrás: Nielsen Közönségmérés)