Pártok a Fidesz kongresszusról- napról- napra nehezebb mindennapok

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője MTI-hez eljutatott közleményében a Fidesz szombati kongresszusára reagálva azt írta: Orbán, amikor harcra buzdít, saját démonaival küszködik a szétlopott, a közös bűnök elhallgatásáért haveroknak elosztott vagyonok legtetején.
    A DK szerint Magyarország ma rettenetes állapotban van. “Sokkal rosszabb állapotban, mint amikor 2010-ben átvették az országot. Az adóterhek agyonnyomták a gazdaságot, hazánk bóvli kategóriában vergődik, nőtt az államadósság, ellopták a magánnyugdíjakat, négy és félmillió magyar él szegénységben, devizahitelesek százezrei lesik aggódva, mikor tolja megint fel az árfolyamot néhány fideszes politikus. Fiatalok tízezrei hagyják el a reménytelennek ítélt országot, a demokratikus intézményrendszer halott” – sorolja a szóvivő.
    “A Demokratikus Koalíció tudatja a Fidesszel, hogy nem a nemzetközi helyzet fokozódik, hanem a saját bukásuk közeleg. A megnyomorított, megalázott millióknak elege lesz ebből a rothadt rendszerből” – fogalmaznak a közleményben.

Közleménye szerint a Jobbik már a választások előtt, 2010 április elején jelezte: a kormányváltás után azonnal hozzá kell látni a közüzemi terhek drasztikus csökkentéséhez. A jelenlegi kormánypárt ezt a választási kampányra időzítette, és nem is elégséges mértékben hajtotta végre, így súlyos forintokkal károsítva meg a magyar családokat.
    A miniszterelnök közölte, nem vagyunk Európa szolgái, miközben az ország függetlenségét megtestesítő alaptörvényt szinte havonta módosítják az eurokraták utasításai szerint – hangsúlyozta Dúró Dóra. Hozzátette, hogy mindez parlamenti gombnyomásoknál válik egyértelművé: a szabadságharc üres frázisokban merül ki, érdemi cselekvés nem követi.
    Kifogásolta, hogy Orbán Viktor igyekszik eljátszani azt a szerepet, hogy nem felelős az elmúlt huszonöt évért, miközben 1990 óta a Parlamentben ül, és kétszer kormányt is alakíthatott.
    A Fidesz sokat hangoztatott “demokratikus elkötelezettségét” mi sem cáfolja jobban, mint hogy a kongresszuson az alelnöki címekért ismét nem engedtek minimális versengést sem: megint csak annyi jelölt volt, ahány alelnöki poszt – írja a szóvivő.

 Az Együtt-PM vezetője Kónya Péterrel, a szövetség társelnökével és Korózs Lajossal, az MSZP elnökségi tagjával közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol bemutatták az ellenzéki szövetség Heves megye I-es választókerületi közös jelöltjét, Szalóczi Gézát.
    Bajnai Gordon elmondta: “rengetegen maradtak az út szélén az Orbán-kormány tevékenysége miatt”, ma több mint 300 ezer ember van Magyarországon, aki semmilyen jövedelemben nem részesül. Hozzátette: nekik feltételhez kötötten együttműködési támogatást fognak kínálni a következő ciklus végére, ezért cserébe be kell kapcsolódniuk a munkakeresésbe, a képzésekbe.
      “A Fidesz kongresszuson rezsihuszárok fantomokkal harcolnak, háborúba visznek oda is, ahol nincs ellenség” – tette hozzá Bajnai Gordon. Szavai szerint kormányváltók szövetsége világos megoldást kínál azoknak, akiknek elegük van Orbán Viktor rendszeréből és változást akar.
      “Az Orbán-kormány tudatosan, szándékosan és hidegvérrel eltépte a szolidaritás szerződését. Helyreállítjuk a szolidaritást, újra megteremtjük az egymással törődő emberek társadalmát.” – mondta.
    Korózs Lajos elmondta, hogy a szocialisták egy emberként állnak Szalóczi Géza mögött, mert le kell váltani a jelenlegi kormányt, amely rossz irányba viszi az országot.
      Fontosnak nevezte a szolidaritás elvét. Azt mondta: a megye és a füzesabonyi térség meglehetősen szegény, az elmúlt három évben pedig olyan jövedelemátcsoportosítás történt az országban, “amelyre Rákosiék óta nem volt példa”. A szegénység bővült és mélyült, a középosztály egyre lejjebb csúszik. A térségben sorra mennek tönkre a vállalkozások, “munkahelyet nagyítóval kell keresni” – mondta.
      Szalóczi Géza elmondta, hogy a civil életből érkezett, 2011-ben kapcsolódott be a politikai életbe.

Az MSZP szerint a Fidesz szombati kongresszusán felszólaló politikusok nem mondtak semmit Magyarország reményvesztett, elbizonytalanodott millióinak, akik mélyülő szegénységet, növekvő kiszolgáltatottságot, napról- napra nehezebb mindennapokat élnek meg.     Tóbiás József, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a kongresszuson nem mondtak semmit az 500 ezer éhező gyermekről, a csődben lévő kis és közepes vállalkozásokról, a tömeges elbocsátásokról, az egészségügy kritikus helyzetéről, az oktatási rendszerben keletkezett káoszról, illetve az elmaradt nyugdíjemelésről.     Véleménye szerint lehet, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kongresszusán megjelent mintegy 1200 küldött boldog, és úgy gondolja, hogy minden rendben van és rendben is lesz Magyarországon, de a magyar emberek elsöprő többsége nem így érzi.     Tóbiás József szerint “a kongresszusi sikerjelentések azt mutatták meg, hogy Orbán Viktor épített egy, a magyar valóságtól elkülönített szigetet, ahol az övéi az élet napos oldalán állnak”.     Szerinte az elhangzottakból is világosan látszik, hogy a Fidesz vezető politikusai egyetlen érdemi gondolatot sem képesek megfogalmazni Magyarország jövőjéről.     Orbán Viktor jövőtlen világképével szemben a magyar családok végre valódi biztonságra, nyugodtabb és tervezhetőbb hétköznapokra vágynak – közölte Tóbiás József.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*