Pártok a bajai időközi választásról

A Fidesz jelöltje, Kovács Csaba 46,9 százalékos eredménnyel nyerte Baján a 3-as számú önkormányzati választókerületben vasárnap tartott időközi választást – közölte Papp Zoltán, a helyi választási iroda vasárnap az MTI-vel.

    Második helyen Teket Melinda, baloldali pártok, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje végzett, a jobbikos Markó György lett a harmadik, az LMP-s Ikotity István a negyedik.     A Fidesz jelöltjére 467-en voksoltak, míg a három baloldali párt közös jelöltje 406 szavazatot kapott.     A Jobbik jelöltje Markó György, a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje Ikotity István 4 százalékot ért el.     A választókörzet szavazásra jogosult polgárainak 34 százaléka, 996 ember élt szavazati jogával, illetve adott le érvényes szavazatot.     A szavazatok összeszámolása azért húzódott el, mert az egyik szavazókörben többször újraszámolták a voksokat.     A vasárnapi választást elemzők és a pártok is fontos erőpróbának tekintették a 2014-es kampány indulása előtt. Az elmúlt napokban Mesterházy Attila MSZP-elnök, Bajnai Gordon, az Együtt – A Korszakváltók Pártja vezetője és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is személyesen kampányolt Baján közös jelöltjük mellett.     A Fidesz vasárnap esti közleménye szerint a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy közös jelölt elbukott. Ez egyértelmű üzenet a baloldalnak, az emberek nem kérnek azokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot.     Az időközi választást azért kellett tartani, mert az egyéni választókerületben megválasztott Bálint Tünde, a Fidesz-frakció vezetője 2013 májusában meghalt.

Az MSZP szerint jelentősen javított a demokratikus ellenzék jelöltje a 2010-es választási eredményen Baján, míg a Fidesz jelentősen rontott – közölte Török Zsolt, az MSZP szóvivője vasárnap este az MTI-vel.  A vasárnapi időközi önkormányzatiképviselő-választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Kovács Csaba nyerte. A 3-as számú önkormányzati választókerületben a Magyar Szocialista Párt, az Együtt – A Korszakváltók Pártja, valamint a Demokratikus Koalíció közös jelöltje, Teket Melinda a második lett, a Jobbik jelöltje, Markó György a harmadik, míg a Lehet Más a Politikáé, Ikotity István a negyedik.     Török Zsolt a választást úgy értékelte, hogy a demokratikus erők összefogásával jelentősen javítottak a 2010-es választási eredményen, amikor a szocialisták jelöltje 202 szavazatot, a Fideszé 523-at kapott.     Hozzátette: a Fidesz durva kampányával jelentősen rontott 2010-es eredményein, az akkori közel hatvan százalékos támogatottsága most harmincegynehány százalékra apadt. Míg az MSZP jelöltjének 22 százalékos támogatottsága 30 százalék felé nőtt – fejtette ki. Értékelése szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz jelentősen rontott, a demokratikus ellenzék pedig jelentősen javított a választási eredményeken.

Az ellenzéki pártok még nem tekinti lezártnak a vasárnapi bajai időközi önkormányzatiképviselő-választást: az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM megítélése szerint olyan események történtek, amelyek döntően befolyásolták a végeredményt. A pártok beadvánnyal fordultak a választási bizottsághoz.    Az MSZP, a DK és az Együtt-PM vasárnap közös közleményben az MTI-vel azt közölte, hogy aktivistáik és megfigyelőik több gyanús jelenségre hívták fel a figyelmet. Ezek között olyan súlyúak is voltak, amelyek – megítélésük szerint – döntően befolyásolhatták, torzíthatták a szavazás eredményét – tették hozzá.     Hangsúlyozták: annak érdekében, hogy ne születhessen olyan végeredmény, amely a bajaiak többségének akaratával ellentétes, beadvánnyal fordultak a választási bizottsághoz.     “A választást lezártnak csak akkor tekintjük, ha ezt a beadványt – tisztességes és törvényes eljárás során – bírálták el” – jelentették ki.     A közlemény szerint a pártok közös jelöltje, Teket Melinda az egész ország elismerését kiváltva állt helyt egy hagyományosan jobboldali választókerületben – ott, ahol a Fidesz 2010-ben két és félszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék. “Mindez ráadásul minden idők egyik leghazugabb és legtahóbb lejárató kampánya közepette, amit utóbb még Orbán Viktor sem mert felvállalni” – fogalmaztak.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a bajai időközi választás eredménye igazolja: teljes ellenzéki összefogás esetén van esély “a Fidesz-rezsim elzavarására”.  Gréczy Zsolt, a DK szóvivője vasárnap este az MTI-nek küldött közleményben azt írta, hogy a 2010-es, közel negyven százalékos különbségű fideszes fölény alig pár százalékosra zsugorodott egy erősen jobboldali körzetben.     A közleményben az áll, hogy a hírek szerint a Fidesz egy körzetből állítólag utaztatta a szavazókat, azaz felmerülhet a csalás gyanúja is. A DK tisztességes vizsgálatot vár a választási bizottságtól – tette hozzá a szóvivő.    

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*