Páros csaták az Eb-indulásért

A maratoni kajak-kenu magyar bajnokság második napján a felnőtt párosok harcoltak az Európa-bajnokságon való indulás jogáért. Mindhárom számban nagy csata zajlott, amely csak az utolsó kilométereken dőlt el. Az árvízi helyzet miatt futniuk ma nem kellett a versenyzőknek, de ők ennek egyáltalán nem örültek.

A férfi kajak párosok 30 kilométeres versenyszámában nagyon sokáig ment együtt elől egy négyes boly. A győztes Boros Adrián, Solti László duó csak az utolsó körben lépett meg a többiektől, de ez annyira jól sikerült, hogy végül több mint másfél perccel győztek a második helyen befutó Máthé, Nyári páros előtt.

Női K-2 26 kilométeren két hajó haladt együtt sokáig az élen, majd a Csernák, Váczai páros az utolsó körben robbantott és sikerült leszakítania a Mátyás, Braun duót.

A kenu párosok között a Viola, Bodonyi páros nyerni tudott a rendkívül rutinos Gilányi, Györe duó előtt. Pedig a fiatal diósgyőri versenyzők egy rossz forduló után sokáig csak a harmadik helyen haladtak, az utolsó körben azonban az élre álltak és a végén meggyőző fölénnyel nyertek.

„A futószakasz nélküli pálya leginkább a kenupárosokat viselte meg – mondta Weisz Róbert, a maratoni szakág szövetségi vezetőedzője. A másodikként befutott Györe Attilának például komoly fájdalmai voltak, a lába nagyon megsínylette, hogy 2 órán keresztül egy pozícióban térdelt a hajóban. Az árvíz ezen kívül okozott gondokat, amíg a sportolók versenyeztek, addig az edzők folyamatosan mentették a kiürített területről az értékes sporteszközöket és vontákat. Ismét mutatja a sportág erejét és összefogási képességét, hogy ilyen áldatlan körülmények között is be fogjuk tudni fejezni holnap ezt a magyar bajnokságot.„

Az ifjúságiaknál a férfiak egyéni versenyét nagy csata után az algyői Kopasz Bálint nyerte meg. A női kajakpárosoknál a Köles Fatima, Pupp Noémi duó győzött szintén szoros versenyben, míg C-1-ben simán győzött Dóri Bence Balázs, az UTE versenyzője. Ők ezzel szintén kiharcolták az Európa-bajnoki indulás lehetőségét, de hogy valóban rajthoz állnak-e június közepén a szlovákiai Pöstyénben, az függ attól is, hogy milyen eredményt tudnak majd elérni a gyorsasági válogatón.

Szintén az Eb-re utazó csapat összetételével kapcsolatos hír, hogy a férfi K-1-es versenyszámot tegnap megnyerő Petró Ádám eldöntötte, hogy nem U23-ban, hanem a felnőttek között szeretne rajthoz állni az Európa-bajnokságon.