Paralimpia 2020 – Két arany- és egy bronzérem a vasárnapi termés

Remekül sikerült a magyarok számára a vasárnapi versenynap a tokiói paralimpián, melyen két arany- és egy bronzéremmel bővült az eddigi gyűjtemény.

Az aranyérmes Illés Fanni az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd

    A helyi idő szerint délutáni-esti programban elsőként Pálos Péter győzött az asztaliteniszezők S11-es kategóriájában úgy, hogy a döntőben kétszer is szetthátrányból egyenlítve 3-2-re verte  az ausztrál Samuel Philip von Einemet. A BVSC-Zugló két nap múlva 36 éves játékosa a londoni paralimpián is győzött, öt éve, Rio de Janeiróban pedig bronzérmes volt.
    Nem sokkal később Illés Fanni érvényesítette a papírformát: a 2019-es év világbajnoka nagy fölénnyel nyerte meg a 100 méteres mellúszást az S4-es kategóriában.
    Hosszúra nyúlt a versenynap a tőrözők számára, akik a kerekesszékes vívás utolsó versenynapján reggeltől késő estig a páston voltak. A magyar női csapat – Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi összeállításban – csoportjában 45-30-ra verte a georgiaiakat, 45-35-re kikapott a kínaiaktól, majd 45-41-re nyert az oroszok ellen. Az elődöntőben 45-27-es vereséget szenvedett az olaszoktól, a bronzmérkőzésen pedig 45-44-re bizonyult jobbnak a hongkongiaknál. Öt éve, Rióban második volt a magyar csapat, most pedig a küldöttség hetedik érmét szerezte.
    Az esti úszóprogram zárásaként rendezték a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres női gyorsváltót, melyben a Konkoly Zsófia, Illés Fanni, Payer Kata, Pap Bianka összeállítású magyar csapat a hetedik helyen ért célba 4:38.66 perccel, de mivel az amerikaiakat és a briteket kizárták, végül ötödikként zárt.
    Még délelőtt az erőemelő Sedric Roussel Watchou a hatodik, a triatlonisa Lévay Petra pedig a kilencedik helyen végzett.

MTI