Ötven éve nem volt ilyen nagy árvíz

További néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra a csehországi áradások miatt az ország északi részén.

    Ústí nad Labembem lezárták a folyón átvezető két közúti hidat – kettévágva ezzel a százezres várost -, és 1700 ember kitelepítését rendelték el.     Kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására.     A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá- tdtuk meg az MTI-től.

Idehaza a Duna Budapesten vasárnap tetőzik, 875 centivel, az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centi volt.  Ez kemény lesz, elég nehéz helyzet elé állított bennünket az időjárás. Tegnap éjszaka már elkezdődött 363 km. hosszan volt már védekezés tegnap este, amely növekedett az éjszaka során. Négyóránként adnak jelentést a sajtó és a BM részére.   Az ár körülbelül 18-20 nap múlva hagyja el az országot- mondta el Molnár Béla az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az m1 Este című műsorában.

Az, aki pontos adatokkal szolgál a következő napokra nézve, az bizonyára tudja, mennyi csapadék esik a következő napokban- mondta ironikusan Tarlós István főpolgármester ma reggel az m1 Ma reggel című műsorában. Beszélt még a gödörben lévő településekről is, az evakuálásról. 8 méteres árvízszintig a város képes önmaga is védekezni. Két kritikus pont van, a Margitsziget és a Római part. A Katasztrófavédelemmel karöltve, ha emberi számítás szerint valami váratlan nem történik, meg tudják oldani a védekezést.

 Jelenleg összesen 490 kilométernyi töltés mentén folyik a védekezés, I.  fokú 305 kilométeren, II. fokú 41,5 kilométeren, rendkívüli védekezés  pedig 143,4 kilométeren. A védekezésben 530-an vesznek részt, 143  technikai eszközzel.

Fotó: Krizsán Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*