OTP itthon és külföldön

Olasz bankot vásárol az OTP Horvátországban. A Banco Popolare Croatiat (BPC) a horvát bankpiac 0,56 százalékát birtokolja. A Vecernji list hétfői száma szerint az OTP befejezte az olasz bank átvilágítását, és ma jelentik be az akvizíciót.

A török KentBanka is átvilágította a bankot, de tagadta a vásárlási szándékot.     Az OTP elállt a Horvát Postabank megvásárlásától, ezért új céljai vannak a horvát bankszektorban. A lap megjegyzi, hogy a 0,56 százalékos részesedével a BPC kicsi falat ugyan az OTP-nek, de jó alap arra, hogy 10 százalékos részesedést szerezzen a horvát bankszektorban. A horvát bankpiacon vannak még kisebb bankok, amelyekért a legnagyobb verseny az OTP és az orosz Sberbank között fog eldőlni – véli a lap.     Hozzáteszik: a BPC megvételével az OTP fejlett értékesítő hálózathoz jut Zágrábban és környékén, Szlavóniában és Északnyugat-Horvátországban. Az újonnan megszerzett fiókhálózat nem igényel nagyobb befektetéseket. A BPC 2013 szeptemberében 9,93 millió kunás veszteséggel zárta a múlt év első három negyedévét, de a horvát piacról való kivonulás mellett szólt a csökkenő hitel-, a betét- és ingatlanállománya is.     Az OTP 2005-ben a Nova Banka megszerzésével lépett be a horvátországi piacra és mérlegfőösszege alapján a nyolcadik legnagyobb szereplőnek számít. A zadari székhelyű leánybank jelenléte leginkább az Isztriai félszigeten hangsúlyos. Az OTP banka Hrvatska 2013. első kilenc havi nyeresége 2 milliárd forint volt, míg 2012 azonos időszakában 2,7 milliárd forintos eredményt könyvelt el a bank. A profit csökkenését a 9 százalékkal alacsonyabb működési eredmény és az 5 százalékkal növekvő kockázati költség magyarázza – derül ki az OTP-nek a tavalyi első három negyedéves eredményeket összegző jelentéséből. A horvát leánybank tőkemegfelelési mutatója stabil, 15,9 százalékos (a szabályozói minimum: 12 százalék).

Közben idehaza több akciós készpénzfelvételi lehetőség is megszűnik az OTP Banknál, és úgy tudjuk. további hét pénzügyi szolgáltató is bejelentette már, hogy emelik a számlavezetéssel kapcsolatos költségeiket. Több mint kétszeresére emeli bankjegykiadó automatáinál a pénzfelvétel díját februártól az OTP Bank, és visszavonja a lakossági számlacsomagokhoz kapcsolódó kedvezményes pénzfelvételre szóló akcióit.  A jövőben a magánszemélyeknek jelenleg 0,6 százalék jutalékot kell fizetniük az OTP készpénzkiadó automatáinál, de több lakossági számlacsomagnál is az első egy-négy pénzfelvétel díjtalan.

A tegnapi Klubrádió híradások szerint megkeresésükre az OTP jelezte, hogy legtöbb ügyfelük eddig is kevesebb mint 150 ezer forintot vett fel havonta, így az új törvény miatt sok eddigi kedvezményük okafogyottá vált. Mint írták 300 ezer forintig, még mindig kedvezőbb lesz az új díjszabás mint a jelenlegi, aki azonban 150 ezernél rendszeresen vesz fel többet, annak javasolják a tranzakciós szokások újragondolását.

Mielőtt a tranzakciós illetéket bevezették volna, szinte minden banknál volt olyan csomag amely lehetőséget adott ingyenes készpénzfelvételre. Ezt már B. Varga Judit az énpénzem.hu főszerkesztője mondta a Klubrádióban, szerinte a kormány által gyújtott tűzre, most a kormány hord egy csészécske vizet. Elmondása szerint továbbra is vannak kedvező számlacsomagok, ezekhez viszont nem mindenki férhet hozzá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*