Ötmilliárdos szennyvízberuházást adtak át Nagyatádon

Átadták az 5,1 milliárd forintból, európai uniós támogatással megvalósult kistérségi szennyvízberuházást Nagyatádon, amelynek révén húszezer lakos életminősége javul a Belső-Somogyban.

    Ormai István, a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás elnöke az ünnepélyes projektzárás alkalmából Nagyatádon pénteken elmondta: a fejlesztés révén 3200 háztartás és 150 közüzem köthet rá a szennyvíz-csatorna rendszerre.
    A beruházás kilenc önkormányzat összefogásával, 96 százalékos uniós támogatással valósult meg, amelyben a hiányzó összeget a rendszerre rácsatlakozók által befizetett díjak fedezik.
    A projekt részeként kiépült a csatornarendszer Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany településen és Nagyatád Kivadár nevű városrészén, valamint korszerűsítették a nagyatádi szennyvíztisztító telepet.
    Az érintett településeken – Nagyatád kivételével – nem volt korábban közműves szennyvízelvezetés. A háztartásokban keletkező kommunális szennyvíz az ingatlanokon kialakított régi szikkasztóba került, és onnan szivárgott tovább a talajba. Ezt a környezetszennyező megoldást váltotta fel az a korszerű szennyvízelvezetés, amely révén a kistérség szennyvize immár a nagyatádi szennyvíztisztító telepre kerül.
    A kivitelező Szabadics Zrt. a két éven át tartó munka során összesen csaknem 150 kilométernyi csatornát fektetett le, megépített 40 házi és 27 hálózati átemelőt, továbbá kialakított 3223 házi bekötést.

Forrás:MTI