Öt érdekesség a Hajsza című sorozatról

Az amerikai-angol thriller minisorozat, a Hajsza már sokakat ejtett rabul. A sorozatgyilkos és a nyomozónő története epizódról-epizódra izgalmas fordulatokat ígér: a második évad soron következő részeit hétvégén a Paramount Channel műsorán láthatják a nézők. Nézzük, hogy a forgatókönyvíró szerint miben rejlik a Hajsza népszerűsége, és hogyan vélekednek a főszereplők a második szériáról.

 

Rendhagyó koncepció

A krimi műfajában alkotó Allan Cubitt forgatókönyvírónak köszönhetően már a Hajsza első részeiben feltűnik a szokatlan történetvezetés: már ekkor kiderül, hogy ki a gyilkos! Paul Spector után Belfast rendőrsége sikertelenül nyomoz, miközben a férfi – a hétköznapi ember álcája mögé bújva – folytatja a gyilkolást, és a nézők szeme láttára bontakozik ki beteges személyisége is. „Mivel a Hajszában tudjuk, hogy ki a gyilkos, ezért kész pszichológiai tanulmány, és nem használhatjuk a hagyományos eszközöket a feszültség megteremtésére. Nincsenek más gyanúsítottak, akikre mutogatni lehetne. A második évadban újabb hat órányi rész után sokkal mélyebben megismerhetjük a történet pszichológiáját, és minél tovább folytatódnak a bűntények, nehezebben jut a rendőrség a tettes nyomára, annál durvább a pszichológiai nyomás” – mondta el a forgatókönyvíró.

Megnyerő gyilkos

Paul Spectort a Szürke ötven árnyalatából is ismert, megnyerő külsejű Jamie Dornan alakítja. A színész a tőle megszokott tökéletes alakítást nyújtja a Hajszában is: a felelősségteljes családapát és szerető férjet, illetve a sötét fantáziavilágban élő, aberrált gyilkost is kiválóan formálja meg. A megnyerő férfiból könnyedén, egy pillantás alatt változik át sorozatgyilkossá. „Az emberek szeretik a sorozatot, gyanítottuk, hogy ez így lesz, mert életemben nem olvastam ilyen jó forgatókönyvet. Ráadásul a második évad még erősebb lett” – árulta el Dornan.

A krimi királynője

A Stella Gibson nyomozónőt alakító Gillian Anderson sokaknak az X-akták misztikus krimi-thrillerjéből lehet ismerős. A kilencvenes évek elején indult sorozat a műfaj úttörőjeként robbant be a köztudatba, élén a csinos és tehetséges színésznővel, akiben a Paramount Channel nézőinek ezúttal sem kell csalódniuk. A krimi királynője kiválóan formálja meg az elhivatott, munkamániás nyomozót, aki minden szakmai tudását latba vetve ered a sorozatgyilkos nyomába – eközben egyre jobban kiismeri Spector beteges fantáziavilágát. „A sorozat sikerre termett, elég egyedi, és magával ragadta a közönséget. Sok váratlan dolog történik a második évadban, eléggé felkavaróak” – tette hozzá a nyomozónőt alakító színésznő.

 

Feminista jegyek

A Hajszában a női egyenjogúságot mi sem példázza jobban, mint Stella Gibson főfelügyelő személye. A mindig magabiztos, önálló, szakmailag magasan képzett nyomozónőt egy többségében férfiakból álló csapat élére rendelik ki, hogy kerítse kézre a gyilkosságok elkövetőjét. Az egyedülálló hősnő az ellenkező nemet is megszégyenítő szakmai tehetséggel és szexuális szokásokkal bír – előszeretettel létesít kollégáival alkalmi kapcsolatot. A beteges fantáziavilágban élő gyilkost pedig az egyenjogúság elleni harcosnak is tekinthetjük: Paul Spector áldozatai mind magasan képzett, gyönyörű, fiatal és sikeres nők.

Folytatás

A Hajsza a thriller műfajában rendhagyó koncepciója olyannyira nagy sikert aratott, hogy 2016 a sorozat folytatását ígéri. Még idén érkezik a harmadik széria, amely a remények szerint az eddigiekhez hasonló izgalmakat tartogat majd a nézők számára.

 

Hajsza április 30-án (szombaton) és május 1-jén (vasárnap) 20.00 órakor a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmcsatornáján!