Osztrák és olasz lapok az 1956-os évfordulóról

Osztrák és olasz lapok vasárnap az 1956-os forradalom évfordulójával összefüggésben foglalkoztak Magyarországgal.

    Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os eseményeket elsősorban a fiatalokhoz akarja közel vinni, egyfajta “hősi eposzként” – olvasható a Die Presse című osztrák lap vasárnapi számában. Az újság budapesti tudósítója szerint a megemlékezések kimondatlan üzenete, hogy a hősi magyar nemzetet a kormányzó párt, a Fidesz testesíti meg, amelynek vezető alakja Orbán Viktor kíván lenni.
    A szerző, Boris Kálnoky azt írja, hogy Magyarország hatvan évvel ezelőtt a diktatúra ellen harcolt, s egy pillanatra eljött a szabadság és a nemzeti egység, az emlékezés azonban “megosztott” maradt. A két politikai oldal a rendszerváltás óta egyszer sem ünnepelt együtt, mindenki magát akarja 1956 igazi örököseként feltüntetni – véli Kálnoky.
    A szerző pofonként értékeli, hogy az Egyesült Államokban tartott állami megemlékezésekre az amerikai kormány egyetlen magas rangú képviselője sem látogatott el, ami a cikkíró szerint megmutatja, hogy mit gondolnak az Orbán kormányról.
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/5106645/Ungarns-schwieriges-Gedenken-an-1956?from=suche.intern.portal
    Az 1956-os magyarországi eseményeket a “mai magyar valósággal” állította párhuzamba az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilap vasárnapi melléklete, úgy fogalmazva, hogy a mai Magyarország nem hajlandó kivenni a részét a migráció jelentette új humanitárius válság terhéből.
    A cikk szerzője úgy látja, talán az erőszakkal elfojtott magyar forradalom, a szovjet megtorlásban megölt hatvan évvel ezelőtti halottak, a mindenkitől magukra hagyottak adnak magyarázatot arra a “haragra”, amely ma Magyarország utcáin terjed (a migráció tehermegosztásával szemben).

Forrás:MTI