Ősszel jön az 4. Kürtőskalács Fesztivál

Október 7-9. között ismét mennyei illatok lengik be a Városligetet, ugyanis immáron 4. alkalommal rendezik meg a nagy hagyománynak örvendő legízletesebb gasztronómiai ünnepséget, a Kürtőskalács Fesztivált. Az ínyencség idén duplán is megérdemli, hogy megünnepeljük, ugyanis hungarikummá avatták.

kurtosfeszt_5

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy hosszú idő után hungarikummá vált a kürtőskalács, hiszen úgy gondoljuk, ez egy tipikusan olyan egyedi édesség, amely megérdemli ezt a kitüntetést. Az ízletes erdélyi-magyar finomságnak nem csak különleges alakja és elkészítésének több mint 200 éves múlttal rendelkező hagyománya van, de világra szóló küldetése is: Magyarország hírét vinni a nagyvilágba. Ebben segít a Vitéz Kürtős minden módszerrel, ami csak létezik: megismertetni a hagyományos kürtőskalácsot az emberekkel és népszerűsíteni azt. Ez a célunk a fesztivállal is, amit immáron 4. éve rendezünk meg: Világgá kürtölni, hogy a kürtőskalács létezik, hogy igazi csodakalács, amit érdemes minden formában megkóstolni. Az idei Fesztivál szlogenje is ezt fejezi ki: „Kürtöld világgá! Kürtőskalács – csodakalács!” – mondja örömmel András Tünde, a Fesztivál rendezvényigazgatója.

KurtosFeszt_11

Az ínyenc gasztronómiai fesztivál idén a tavalyinál is több kürtőskalács standdal, színes családi programokkal, koncertekkel és meglepetésekkel várja a finomság szerelmeseit a Vajdahunyad váránál.

„Az előző évekhez hasonlóan most is mesebeli környezetben, a Vajdahunyad váránál rendezzük meg a három napos kürtőskalács ünnepséget. Számos ízvariációval készülünk, lesz itt hagyományos, csokicseppes, málnás, citrusos, gyömbéres kalács, mini és óriás, faszénparázson és olajban sütött és sok-sok extra desszertkülönlegesség: Kürtős Csapágy, Kürtős Krémes, Kürtős Fagyi, csak, hogy a legnépszerűbbeket említsem. Emellett gondolunk a glutén-laktózérzékenyekre is, sőt teljes kiőrlésű lisztből is készítünk kalácsot, így a

Fesztiválon mindenki megtalálja a saját kürtősét. A rendezvény legkülönlegesebb közösségi eseménye is visszatér, újra lesz Nagy Közös Sütés, melyen most még nagyobb kihívás elé állítjuk a nevezőket, ugyanis idén a tésztát is saját maguk gyúrják a csapatok, ami még izgalmasabbá teszi a szórakoztató programot. A Nagy Közös Sütésre bárki nevezhet csapatban, aki késztetést érez arra, hogy megtanuljon kürtőskalács tésztát gyúrni és sütni, valamint, ha jót akar tenni a közért: ugyanis a megsütött kürtőskalácsokat és a nevezési díjból befolyt összeget idén is jótékonysági célra ajánljuk fel. Ezek mellett lesz kézműves vásár, „Csináld magad!” sátor, Kürtipédia kvíz, Gyermek-liget, valamint faszenes ételek udvara, mely idén kibővülve várja a sós ételek rabjait. Az idei év egyik újdonsága, hogy Csehországból érkezik egy Tredlnik készítő nagymester, aki a kürtőskalács családfájába tartozó, de eltérő technológiával készülő süteménnyel kínálja majd a látogatókat. Az, hogy milyen koncerteken szórakozhatnak majd az érdeklődők és mi a 4. Kürtőskalács Fesztivál legnagyobb különlegessége, maradjon egyelőre titok” – mosolyog Bálint Gáspár, a Fesztivál megálmodója.

KurtosFeszt_12

A 4. Kürtőskalács Fesztivál fővédnöke, kötődve a kürtőskalács hungarikummá válásához, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lesz, a Hungarikum Bizottság elnöke.

„A kürtőskalács hungarikummá válása a fesztivál kiemelt eleme lesz, ezért szeretnénk egy kerekasztal beszélgetést is szervezni a szakma képviselőivel, melyen körbejárjuk a hagyományos faszénparázson sült finomság jelenlegi helyzetét, szerepét a gasztronómia világában, valamint a kedves látogatóktól is várunk ötleteket, hogy lehetne a kürtőst még jobban támogatni, hogy valóban világra szóló hírnévre tegyen szert” – teszi hozzá András Tünde.

A Fesztivál látogatása ingyenes.

  1. Kürtőskalács Fesztivál
  2. október 7-9.

Vajdahunyad Vára