ÖsszeFONÓdások

A Parno Graszt muzsikája színesítette a Fonó Budai Zeneház évadnyitó sajtótájékoztatóját, amely nem szólt másról, mint a népzene, néptánc népszerűsítésére felesküdött társaság együttműködéséről életre-halálra, akár a romantikus regényekben: mindenki egyért, egy mindenkiért. Az évek során a szent cél érdekében összeFONÓdott minden mindennel, mindenki mindenkivel…

Dr. Fehér Anikó, a Magyar Rádió Zrt. népzenei és világzenei programszerkesztője boldogan számolt be arról, hogy kenyéradó gazdája egyre fontosabbnak tartja a hagyományok életben tartását, és szerencsére ez meglátszik a jelenlegi műsorstruktúrán. „Európai viszonylatban is igen erős a népzenei kínálat a palettánkon” – mondta a programszerkesztő. A Bartók Rádió szombati, Népzene újragombolva című adását például a Fonó készíti, amelynek köszönhetően a legfrissebb kiadású népzenei és világzenei felvételek itt hangzanak el először. A Bartókon hallható Sebő Ferenc ismeretterjesztő népzenei műsora is. A Kossuth Rádióban a Hagyományok Háza készíti a naponta jelentkező Hajnali című, kizárólag instrumentális autentikus magyar népzenét bemutató műsort. A hetedik éve futó Népzene határok nélkül készítője a Muzsikás együttes tagja, Éri Péter. Újdonság a Dankó Rádió Esti dal című műsora, amelyben népzenei felvételek, népdal feldolgozások és autentikus cigány népzene is hallható.

Weyer Balázs, a World Music Charts Europe zsűritagja nem győzte hangsúlyozni, hogy a Fonó kiadványai nem lehetnének ennyire népszerűek, ha a közszolgálati adók nem játszanák felvételeiket. A Fonó a világ legjobb világzenei kiadói közül tavaly a 20., ebben az évben pedig már a 12. helyet szerezte meg.

A Fonó ügyvezető igazgatója, Horváth László meggyőződése, hogy segíteni kell a népzenét játszó művészeknek abban, hogy produkcióik CD-n is hallhatóak legyenek. Számukra ez pontosan azt jelenti, mint a színészeknek az új színházi bemutató. Valószínűleg elsorvadna a (nép)zene, ha egy-egy kiadó nem ösztönözné újabb és újabb munkára a muzsikusokat. Rendhagyó cigány klubot indít a Fonóban a Parno Graszt. A táncházat Balogh Katesz és Horváth Pákó vezeti. Az új évad kiemelkedő eseményének tartja, hogy négy koncert is lesz világhírű zenészekkel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Fonóban. „Várjuk, hogy a Tavaszi Fesztiválon is megjelenhessen végre a népzene” – tette hozzá az igazgató.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében koncertsorozatot tervez, folytatva a Fonó Utolsó óra programját új gyűjtésekkel Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. Az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtésének 125 zenekarából kéthetes turnusokban karácsonyig 10 hallható, azok, amelyeknek a repertoárjában a zsidó és cigány népzenei hagyomány is megtalálható.

Kiss Ferenc, a Héttorony Fesztivál művészeti vezetője megnyugtatta a hallgatóságot, hogy idén is lesz hétvilágraszóló gálaműsor november 20-án, Makovecz Imre születésnapján, november elejétől pedig több helyszínen zajlik a zene ünnepe határon belül és kívül Makovecz valamely alkotásához kapcsolódva. Idén Nagyvárad is bekapcsolódik a határtalan vigalomba.

Csík Jánosék – ahogy fogalmazta a nevét viselő zenekar vezetője – húsz éve fonóznak, így nem csodálkozhatunk azon, hogy Csík János születésnapi CD-jét a Csík összes eddigi albumához hasonlóan a Fonó adja ki, és szervezői a népszerű csapat óévbúcsúztató koncertjének a SYMA Rendezvényközpontban.

Soha rosszabb összefonódásokat!

Horváth Gábor Miklós