Összefogást és kormányváltást sürgettek baloldali ellenzéki pártok

Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap Budapesten, a Blaha Lujza téren a civilek által szervezett “Mossuk le a gyalázatot” nevű 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke (b-j) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A "Mossuk le a gyalázatot!" "Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért" című rendezvényt magánszemélyek jelentették be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke (b-j) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A “Mossuk le a gyalázatot!” “Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentették be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán

    Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, azok gyalázzák meg az 1956-os forradalom eszméit, akik ’56 örököseinek vallják magukat. Ők nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei, és ha így folytatják ők is orosz emigrációban fejezik be a pályafutásukat – tette hozzá. Szerinte a mártír miniszterelnök vezérgondolata ma is aktuális: a diktatúrát nem megreformálni, hanem megszüntetni kell.
    Az ellenzéki politikus közölte, nem hitték volna, hogy lehet egy olyan kor, amikor 1956 követelései újra ugyanúgy hangzanak, mint hatvan évvel ezelőtt: szűnjön meg az elnyomás, legyen sajtó- és szólásszabadság és ne szóljanak bele az oroszok a magyar politikába.
    Hangsúlyozta, független, demokratikus és szabad országban akarnak élni, ezért fognak 2018-ban egy új együttműködést “összekalapálni” – fogalmazott.
    Molnár Gyula szerint ez a hatalom leváltható, nem kell hozzá más, mint a 106 egyéni körzetben és a listán többséget szerezni. Állítsatok át egy aktívat és győzzetek meg egy passzívat és akkor meg lesz a változáshoz szükséges többség – hangoztatta.
    Kijelentette: mindent megtesznek azért, hogy ne ismétlődjenek meg se a hatvan, se a tíz évvel ezelőtti események.
    Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is azt mondta, hogy a változáshoz együttműködés kell. A 2014-es választás előtti baloldali összefogásra utalva hozzátette: sok kritika érheti az összefogást, de anélkül most még rosszabb lenne a helyzet. Kijelentette, nekik most az a dolguk, hogy megtanulják az akkori leckét, és az “asztalhoz kell hívni mindazokat”, akik lehet, hogy ma kevesebb támogatással rendelkeznek, de tisztességesek és ugyanazt akarják mint ők.
    Nincs középút, “nincs egyet a kurucnak, egyet a labancnak, aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van” – mondta. Aki megosztja az ellenzéket, sápítozik, aki csak önmagát és pártját látja, aki nem érzi a történelmi felelősségből fakadó kötelezettséget, az Orbánnal van – jelentette ki. Aki szemet huny a rablás felett, aki kifogást keres, “elmúlt nyolcévezik”, gyurcsányozik, az Orbánnal van – fogalmazott.
    “Én Orbán ellen vagyok és mi le fogjuk győzni Orbánt és mi új Magyarországot teremtünk. Ti meg mi” – zárta beszédét.
    Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: új rendszerváltásra van szükség, új köztársaságot kell alakítani. Ehhez az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk az együttműködésről – tette hozzá, megjegyezve: a jövő héten elkezdik az egyeztetéseket, amelyek kivezethetik Magyarországot “ebből a rémálomból”.
    Az ellenzéki politikus szerint most az 1956-os forradalom hőseit kellene ünnepelni, ennek ellenére ők tiltakozni jöttek, mert újra fogyatkozik a szabadság, amelyért hatvan éve magyar hősök százai adták életüket.
    Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy a köztársaság halott. Az ország vezetőit csak az érdekli, hogy a hatalommal pénzt szerezzenek, a pénzzel pedig még több hatalmat – vélekedett. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök “az első olyan zsarnok” a modern magyar történelemben, akit nem idegen katonák tartanak hatalmon, hanem saját népének beletörődése.
    A politikus azt mondta, a baloldal is hibázott, mert hagyta “eltékozolni” a harmadik magyar köztársaságot. A 2006. október 23-i eseményekre utalva hangsúlyozta: az új köztársaságban nem fordulhat majd elő, hogy az ország egyik fele úgy érzi, a rendőrség nem tudja megkülönböztetni az utcai “csőcseléket” és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. Úgy fogalmazott: “végtelenül sajnálja” a tíz éve történteket.
    Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke ötszáz napos programot hirdetet. A választás után a demokratikus erők ötszáz napra kérjenek felhatalmazást, hogy helyreállítsák az alkotmányos jogállamot, a demokráciát.
    A rendezvény ötletgazdájaként felkonferált Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint a népszavazás eredménytelensége megmutatta, hogy Magyarország nem kér a diktatúrából, a hülyítésből, a korrupcióból, nem akar orosz gyarmat lenni, hanem az EU teljes jogú, büszke tagja, nyitott, gazdag, szolidáris ország akar lenni.
    A rendezvény kezdetén az egybegyűltek egy perces néma főhajtással emlékeztek meg az 1956-os forradalmárokról. Az esemény végén, miközben az egybegyűltek azt skandálták, hogy “összefogást”, a szónokok és a pártok vezető politikusai a színpadon énekelték el a Himnuszt.

Forrás:MTI