Összefogás a magyar nemzeti és történelmi emlékhelyek ismertségének növeléséért

A XIV. Országos Kegyelet és Emlékezet Konferencián írt alá stratégiai együttműködési megállapodást Radnainé dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és dr. Faragó Péter a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A két szervezet célja, hogy együtt, hatékonyabban szolgálják a magyar történelmi és nemzeti örökség fenntartását, nemzeti értékeink, emlékhelyeink bemutatását.

farago

A megállapodás aláírását megelőző „Emlékhelyek és turizmus” című előadásában dr. Faragó Péter kiemelte: Magyarország egyedülállóan gazdag őrzött és élő népi hagyományai mindig is jelentős szerepet töltöttek be hazánk turisztikai kínálatában. A hagyományok megismerése egyre fontosabb utazási motivációvá válik napjainkban. A ma utazója a passzív megfigyelés helyett, az aktív bevonódás élményét keresi, amelyen keresztül a helyi közösség és kultúra részévé válhat. Egy emlékhely felkeresése olyan autentikus élménnyel ajándékozza meg az utazót, amely semmi mással nem pótolható. Az emlékhelyek a történelmi tényeken túl ugyanis jóval többet közvetítenek: hangulatot és üzenetet sugároznak, tehát érzelmi kötődést építenek.

Mindebből következik, hogy a magyar turisztikai kínálat népszerűsítésén munkálkodó valamennyi szervezet érdeke, hogy okosan gazdálkodjunk erőforrásainkkal, fenntartható módon biztosítsuk nemzeti értékeink, emlékhelyeink bemutatását. Óriási érték van a birtokunkban, amit feladatunk megőrizni és ugyanakkor megosztani is. A Magyar Turizmus Zrt. kiemelt feladatának tekinti, hogy velünk élő hagyományainkat, épített és szellemi örökségünket a lehető legkorszerűbb módszerekkel és csatornákon megismertesse az ide látogatókkal. Büszkék vagyunk arra az egészen egyedi harmóniára, amit Magyarországon a régi és az új, a hagyományos és a korszerű alkot. – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A két szervezet közötti stratégiai megállapodás ünnepélyes aláírásának alkalmából Radnainé dr. Fogarasi Katalin elmondta:

„Intézetünk jövőre egy nagyszabású sorozatot indít, az Emlékhelyek Napját. 2016-tól kezdve minden év május második szombatja így arra ad majd alkalmat, hogy a magyarországi nemzeti és történelmi emlékhelyeket még ismertebbé tegyük. Erre vonatkozóan a Magyar Turizmus Zrt.-vel intézetünk együttműködési megállapodást kötött. „

A nemzeti marketingszervezet és a Nemzeti Örökség Intézete együttműködésének célja, hogy együtt, hatékonyabban szolgálják történelmi és nemzeti örökségünk fennmaradását. Közös feladatuknak tekintik a nemzeti összetartozás erősítését, a magyar történelmi és kulturális örökség értékeinek és karakterének hiteles tükrözését. A rendelkezésükre álló eszközökkel támogatni kívánják a Kárpát-medence egységes kulturális, tudományos és oktatási térként való kezelését, a magyar nemzeti közösségek aktív részvételével.

A két szervezet kiemelt célja a nemzeti és történelmi emlékhelyek ismertségének és látogatottságának növelése.

Mindennek érdekében, a megállapodás szerint összehangolják kutatási tevékenységüket, együttműködnek az örökségturisztikailag meghatározó belföldi és Kárpát-medencei konferenciák, kiállítások szervezésében, kiadványok megjelentetésében, egyeztetik a nemzeti és történelmi örökségről szóló tartalmakat a hazai és nemzetközi megjelenések, valamint egymás online felületein történő megjelenések esetén is. Kölcsönösen népszerűsítik egymás belföldi és jelentősebb Kárpát-medencei rendezvényeit, konferenciáit. Lehetőség szerint együttműködnek a belföldi és külföldi kampányaik megszervezésében is.