Ősbemutatót és emlékhangversenyt tartottak a Kodály Központban

Vajda János Zrínyi kantátájának ősbemutatójával, valamint Gersy Károly, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán műveivel tisztelegtek a szigetvári hősök hazaszeretete előtt vasárnap este a pécsi Kodály Központban a Zrínyi-emlékév keretében.

    A Zrínyiek a magyar zenében című emlékhangverseny előtt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár osztotta meg a közönséggel Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző halálhírét, akit életének hatvanötödik évében vasárnap délután ért a halál. A publikum egyperces néma főhajtással tisztelgett a kétszeres Kossuth-díjas művész emléke előtt.
    “Egyetlen, a hazáért véghezvitt hősies tett sem volt, nem lehetett hiábavaló” – méltatta az államtitkár köszöntőjében Zrínyi Miklós 450 évvel ezelőtti helytállását. A migrációs válságra utalva a keresztény összefogás és föleszmélés, illetve ‘kultúránk megvédésének” fontosságát sürgette.
    A szigetvári hősök emléke büszke tartást ad az egymást követő magyar generációknak, példájuk számos zeneszerzőt, képzőművészt és irodalmárt ihletett meg – hangoztatta az államtitkár.
    Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a várvédők emléke arra mutat rá, hogy egy látszólag reménytelen helyzetben, túlerővel szemben is van értelme a helytállásnak. A városvezető kiemelte azt is, hogy a megyeszékhely méltó módon kapcsolódik a Zrínyi-emlékév eseményeihez.
    Az emlékhangverseny az elmúlt százhúsz esztendő zenei emlékezetét foglalta egybe. A Kossuth-díjas Vajda János kantátája tenor szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra készült 2016-ban a Honvéd Férfikar és a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság felkérésére.
    A hangversenyen Gersy Károly Zrínyi miséje, Dohnányi Ernő 1896-os Zrínyi nyitánya és Kodály Zoltán 1954-ben komponált Zrínyi szózata csendült fel Strausz Kálmán Liszt-díjas művész, az Operaház és a Honvéd Férfikar karigazgatója vezényletével.
    Az esten szólót énekelt Fekete Attila Liszt-díjas és Szegedi Csaba Junior Príma-díjas énekművész, a zeneműveket a Tinódi Vegyeskar és a Szigetvári Zeneiskola tanári kamaraegyüttese, a Budapest Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és a Pannon Filharmonikusok szólaltatták meg.

Forrás:MTI