Országszerte tartanak megemlékezéseket a nemzeti ünnepen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján számos megemlékezést tartanak országszerte és a fővárosban; a nemzeti ünnepen délelőtt 10 órakor katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország lobogóját.

    A zászlófelvonáson jelen lesz Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Ezt követően a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort a Kossuth téren, ahol táncházzal várják az érdeklődőket, ingyenesen megtekinthető a Parlamentben a Szent Korona; a Terror Háza Múzeumban ingyenes látogatás, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban családi nap lesz.
    A budapesti Fidesz a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez szervez megemlékezést. A rendezvény szónoka Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lesz.
    Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Szobon mond ünnepi beszédet.
    Az ellenzéki pártok is sorra megemlékeznek a forradalom évfordulójáról.
    A Jobbik a Corvin közben ünnepel, a rendezvény keretében felszólal Vona Gábor pártelnök, valamint Murányi Levente és Pongrátz András ’56-os szabadságharcosok. A megemlékezés után fáklyás felvonulás indul a Magyar Rádió korábbi, Bródy Sándor utcai székházához.
    Az LMP megemlékezésén Szél Bernadett társelnök és Hajdu Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő mond ünnepi beszédet a II. kerületi Mansfeld Péter parkban.
    A Demokratikus Koalíció elnöksége koszorút helyez el a városligeti 1956-os emlékműnél.
    Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke virágot helyez el és beszédet mond 1956 hőseinek emlékére Nagy Imre miniszterelnök szobránál a Vértanúk terén.
    A PM társelnöke, Karácsony Gergely október 23-a alkalmából beszédet mond és koszorút helyez el a Bibó István-szobornál.
    A Magyar Liberális Párt az Új köztemető 301-es parcellájánál emlékezik a forradalom évfordulójáról.
    Vidéken is számos helyen tartanak megemlékezést, Kaposváron a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából koszorúzás lesz Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál, ahol beszédet mond M. Kiss Sándor történész.
    Debrecenben már reggel kezdetét veszi az ünnepi műsor a város szervezésében az egyetemi templom előtti 56-os emlékműnél. Beszédet mond Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető.
    Veszprémben, a Brusznyai-emlékműnél Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mond ünnepi beszédet.
    Kiskunmajsán Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szólal fel, köszöntőt mond Ábrahám-Fúrús András polgármester.
    Az ünnep alkalmából Giuseppe Verdi gyászmiséje, a Requiem hangzik el pénteken a budapesti Szent István-bazilikában. A hangverseny szólistái Szakács Ildikó (szoprán), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán), Molnár András (tenor) és Kováts Kolos (basszus). Az esten közreműködik a Budapesti Ifjúsági Kórus, a közelmúltban alakult Etunam Kamarakórus és a Monarchia Szimfonikus Zenekar, vezényel Virágh András.
    Továbbra is megtekinthető az 1956-os eseményeket bemutató villamoskiállítás és installáció a villamosmegállókban és két nosztalgiajáraton, a 2-es és a 6-os villamos vonalán. Megállók: Móricz Zsigmond körtér, Széna tér, Jászai Mari tér, Nyugati Pályaudvar, Blaha Lujza tér, 32-esek tere, Corvin negyed, Boráros tér, Kossuth tér, Március 15. tér.

Forrás:MTI