Országos kézműves kiállítás a Duna Palotában

2018. július 17-étől augusztus 27-éig a Duna Palotában látható az idén 25 éves jubileumát ünneplő „A Magyar Kézművességért” Alapítvány
MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2018 valamint
MÁTYÁS KIRÁLY ÉS KORA – KÉZMŰVES SZEMMEL
című kettős tematikájú nyári országos kiállítása.
kiallitas_001
A kiállítást megelőzően az Alapítvány által (az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával közösen) meghirdetett nyílt pályázatra az ország minden részéből érkeztek a természetes alapanyagokból, különböző kézműves technikákkal készült alkotások.
A 40-50 művészi kézműves szakma (köztük fazekasok, keramikusok, faragók, bútorfestők, ruha-, öltözék- és viselet-készítők, ötvösök, ékszerkészítők, gyöngyfűzők, hímzők, szövők, csipkeverők, foltvarrók, nemezelők, csuhé-, vessző-, szalma- és gyékényfonók, tojásfestők, mézeskalácsosok, bőrművesek, tűzzománcosok, üvegművesek, ikonfestők, fegyver-, hangszer- és játékkészítők) pályamunkáinak válogatását néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri végezte.
 kiallitas_018
A 219 kiállító közel négyszáz alkotását tartalmazó anyag egyik része napjaink kézművességének színe-javát reprezentálja. A pályázók által szabadon választott népművészeti és iparművészeti alkotások – egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző illetve saját tervezésű használati és dísztárgyak – alkalmasak a mai otthonok, ebédlők, gyerekszobák igényes berendezésére; az öltözékek és kiegészítők pedig megfelelnek az egyedi, alkalmi ruhákat és a lezser stílust kedvelők ízlésének is.
 kiallitas_023
A kiállítási anyag másik része Mátyás királyt, a XV. századi Európa egyik legsikeresebb uralkodóját, a kiváló hadvezért, a felvilágosult, kultúráért rajongó művelt embert és korát – a reneszánsz kort – állítja a középpontba:ötvösmunkákon, fafaragásokon, textil- és kerámiatárgyakon, viseleteken, csuhé-életképeken, textilszobrokon és egyéb népművészeti, képző- és iparművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a magyar reneszánsz korát, magát Mátyás királyt és a róla szóló legendák, mondák, mesék alakjait, jeleneteit.
kiallitas_047
A látogatók részére a kiállítás a vizuális élmény mellett az ismeretterjesztést is szolgálja, hiszen a nagyközönség a bemutatott alkotásokon, tárgyakon keresztül a klasszikus értelemben vett kézművességgel, ezen belül különböző érdekes, ritka vagy éppen kihalófélben levő szakmákkal, mesterségekkel is megismerkedhet.
A kiállítás anyagáról magyar-angol-német nyelvű színes, keménytáblás reprezentatív album készül, amelyben minden alkotó egy-egy munkájának tárgyfotója látható.