Országjáró útra indul a Reformáció Emlékbizottság vándorkiállítása

Menő reformáció címmel, egy átalakított autóbuszon indul országjáró útra a Reformáció Emlékbizottság vándorkiállítása.

Érdeklődők a Reformáció Emlékbizottság Menő reformáció című vándorkiállításán a tárlatot szállító csuklós buszon a Múzeumkertben az indulás napján, 2017. október 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Érdeklődők a Reformáció Emlékbizottság Menő reformáció című vándorkiállításán a tárlatot szállító csuklós buszon a Múzeumkertben az indulás napján, 2017. október 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

    Az emlékbizottság a reformáció elindulásának 500. évfordulóján újszerű megközelítéssel szerette volna közelebb hozni a reformáció értékeit, emlékeit a ma emberéhez – közölte az utazó tárlat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.
    Hafenscher Károly hozzátette: terveik szerint a Kertész Botond, Zászkaliczky Zuzsa és Kiss Erika által összeállított kiállítást szállító csuklós busz eljut számos aprófaluba, kisközösségbe is, hogy informatív és játékos eszközökön keresztül hívja fel a figyelmet a reformáció igazi értékeire.
    Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója az MNM reformációtörténeti kiállítására is felhívta a figyelmet: a magyarországi protestantizmus történetét gazdag anyagon keresztül áttekintő, Ige-idők című időszaki tárlat november 5-ig szintén ingyenesen tekinthető meg.
    Nem mindenki tudja azonban felkeresni a Nemzeti Múzeumot, ezért is hasznos, hogy ezt a fontos témát egy vándorkiállítás segít a legközvetlenebbül bemutatni mindenkinek – emlékeztetett Varga Benedek.
    Kertész Botond elmondta: a busz felső részén idézetek olvashatók a magyarországi és nemzetközi protestantizmus legnagyobb alakjaitól, lejjebb pedig a reformáció negyven ismert vagy kevésbé ismert “útitársa” tűnik fel Luther Mártontól Lorántffy Zuzsannán és Kossuth Lajoson át Bartók Béláig.
    A borítás alsó részén idővonal tekinti át történelmi magyarországi protestantizmus legfontosabb esményeit.
    Zászkaliczky Zuzsa hozzátette, hogy a negyven történelmi alakkal a buszban mélyebben is megismerkedhetnek a látogatók, mellettük pedig hét kortárs személyiség – többek között Polgár Judit, Gryllus Dániel és Gundel Takács Gábor – beszélnek olyan fontos témákról, mint a lelkiség, az anyanyelv vagy a család.
    A történelmi ismereteket a kurátori szövegek segítenek elmélyíteni, miközben számos tárgy, játék, digitális installáció viszi közelebb a látogatóhoz a reformáció üzenetét – számolt be Zászkaliczky Zuzsa.

Forrás:MTI