“Oroszország éket vert Németország és Magyarország közé”

Oroszország éket vert Németország és Magyarország közé – ezzel a címmel számolt be a Kommerszant című orosz napilap szerdán a német kancellár budapesti látogatásáról. A kommentár alcíme szerint Merkel nem jutott dűlőre Orbánnal.

    Nem sokkal Vlagyimir Putyin orosz államfő február 17-re tervezett magyarországi látogatás előtt Angela Merkel annak fontosságára emlékeztette Orbán Viktor kormányfőt, hogy kövesse a liberális értékeket és ne kételkedjen Brüsszel politikájában – írta Szergej Sztrokany, a tekintélyes politikai-gazdasági lap kommentátora. Szerinte a két állami vezető nyilatkozataiból kitűnt, hogy az Európai Unión belül továbbra is komoly súrlódások vannak. Ez alapot ad Oroszországnak arra, hogy Európán belül Magyarországra továbbra is lehetséges szövetségesként tekintsen.
“Budapestet Brüsszelnek a magyar miniszterelnök elleni harca készteti a szövetségesek keresésére” – fejtegette a Kommerszantnak ugyanabban a cikkben Nagyezsda Arbatova, az orosz tudományos akadémia világgazdasági kutatóintézetének osztályvezetője. Orbán pedig ilyen szövetségest lát Oroszországban, amelynek ugyancsak bonyolult a viszonya az Európai Unióval Ukrajna miatt – tette hozzá.
www.kommersant.ru/doc/2660041
Merkel rendre utasította Orbánt Magyarországon címmel számolt be szerdán a német kancellár látogatásáról a Le Monde.
A francia balliberális lap kiemelte, hogy két látogatás miatt kerül februárban a figyelem középpontjába Magyarország, ahol “a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásával gyakran vádolt nacionalista Orbán Viktor öt éve konzervatív forradalmat folytat”. Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása az Európai Unió forrásaitól, de az orosz gáztól is függő és Putyin tekintélyelvű modelljétől megkísértett Orbán lavírozásaira világít rá a lap szerint. Az Oroszországhoz való közeledést bíráló  tiltakozás hatására Orbán végül visszakozott és – a Le Monde fogalmazása szerint –  megesküdött, hogy a német kancellár lesz számára a külpolitikai iránytű, újraindította az ukrajnai gázszállítást, amelyet Moszkva nyomására függesztett fel, és végül megszavazta az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, a kancellár pedig ezen lépéseket követően fogadta el a budapesti meghívást.
A Le Monde szerint Merkel az “egyetlen, aki képes a kényes kérdéseket kezelni magyar kollegájával”, erre buzdították a vasárnapi tüntetések részvevői is tucatnyi városban, s Merkel a hatalommal gyakran konfliktusba kerülő zsidó közösség vezetőivel is találkozott. A tudósítók, Jean-Pierre Stroobants és Joelle Stolz úgy látta, hogy a “nézeteltérések világosan megmutatkoztak” Merkel és Orbán   sajtótájékoztatóján az illiberális demokráciát illetően. Merkel, aki hazájában bírálja az iszlámellenes tüntetéseket, nem szimpatizálhat a magyar miniszterelnöknek a párizsi merényleteket követően tett “idegengyűlölő kijelentéseivel” sem, amelyek szerint le kellene zárni az Európai Unió határait az európaitól eltérő kultúrájúak előtt – írta a Le Monde.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/02/03/en-hongrie-merkel-rappelle-orban-a-l-ordre_4568659_3214.html
A Der Standard liberális osztrák lap szerint Orbán Viktor a látogatással akarta a világ előtt bebizonyítani, hogy nemzetközi szintén nincs “üvegkaranténba” zárva, az ellenzékiek pedig azt remélték, hogy Angela Merkel bírálni fogja Orbánt. Gregor Mayer, a lap budapesti tudósítója szerint a vizit Orbán Viktornak és az ellenzéknek is adott valamit, hiszen Orbán elkönyvelhette, hogy Merkel először érkezett Budapestre a 2010-es hivatalba lépése óta, ugyanakkor Merkel világossá tette, hogy világok választják el kettejük demokráciáról alkotott felfogását. A látogatás elsősorban az ukrán háborúval és az orosz szankciókkal kapcsolatos uniós egység fenntartásáról szólt – jegyzi meg a szerző és emiatt Putyin közelgő budapesti látogatását pikánsnak nevezi. A szerző úgy véli, Orbán hintapolitikája a Nyugat és Oroszország között egyre bizonytalanabbnak tűnik.
http://derstandard.at/2000011240582/Nach-Merkel-empfaengt-Orban-in-Budapest-Putin
A Neue Zürcher Zeitung konzervatív svájci lap budapesti tudósítója szerint Merkel visszafogottan bírálta Magyarország miniszterelnökének kormányzási stílusát. Meret Baumann szerint Merkel fenntartásait közel sem olyan közvetlenül jelezte, mint ahogyan azt a kormány ellen tüntető ellenzékiek remélték. Megjegyzi ugyanakkor: aki akarta, az hallhatta a kancellár diplomatikus szavai mögött megbújó kritikát.
http://www.nzz.ch/international/europa/sanfte-kritik-an-viktor-orban-1.18474264
A Rzeczpospolita című lengyel újság a budapesti tárgyaláson született, a német cégek számára csábító gazdasági megállapodásokat emeli ki szerdai cikkében.
Jaroslaw Gizinski, a jobbközép napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztője szerint Orbán Viktor politikai pragmatizmusról tett tanúbizonyságot a megbeszélések folyamán. Miközben a Merkel-látogatás során a sajtó a politikai vitára koncentrált, a két vezető politikus a német konszernek számára előnyös, fontos gazdasági szerződésekről állapodott meg. A kilátásba helyezett jelentős német beruházások közül Gizinski kiemeli a Siemens bevonását a paksi atomerőmű bővítési projektjébe, amit „politikai-üzleti mestermutatványnak” minősít. „Amennyiben a paksi tortából a nagy német konszern is részesül, Nyugaton lényegesen elhalkulnak a bíráló hangok” – véli a szerző. http://www.rp.pl/artykul/1176680.html?print=tak&p=0

Forrás:MTI