Örök emlék az Eurovízió Kállay-Saunders Andrásnak

A fotón: Kállay-Saunders András mellett Szakos Krisztián zeneszerző-producer (j4), Medveczky Balázs, a Magyar Televízió (MTV) Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (j3), Püspök Szilvia, az MTVA nemzetközi referense (j2), Gundel Takács Gábor műsorvezető (j), Tabár Zoltán (b) és Halász Mariann (b2) , az énekes menedzserei és Nyitrai Kata, A Dal 2014 című műsor főszerkesztője (b3). MTI Fotó: Bruzák Noémi

A fotón: Kállay-Saunders András mellett Szakos Krisztián zeneszerző-producer (j4), Medveczky Balázs, a Magyar Televízió (MTV) Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (j3), Püspök Szilvia, az MTVA nemzetközi referense (j2), Gundel Takács Gábor műsorvezető (j), Tabár Zoltán (b) és Halász Mariann (b2) , az énekes menedzserei és Nyitrai Kata, A Dal 2014 című műsor főszerkesztője (b3). MTI Fotó: Bruzák Noémi

„Örök emlék a szereplés, soha nem felejtem, el, öreg bácsiként visszanézve is emlékezni fogok arra, hogy Magyarországot képviseltem az Eurovíziós Dalfesztiválon” – mondta Kállay-Saunders András hétfőn Budapesten.

    A koppenhágai verseny szombati döntőjében Running című dalával az 5. helyen végzett énekes a sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva kiemelte: előre megjósolta az osztrák Conchita Wurst győzelmét.

    „Nagyon tud énekelni, bár dala nem találkozott az ízlésemmel. Azért nyert, mert az emberek szeretik, ha valaki egyedi és nem fél önmagát adni, külsőre és zenében egyaránt” – vélekedett.

    Szólt arról, hogy édesapja, Fernando Saunders, aki világhírű zenész, nála is jobban izgult Koppenhágában, különösen a pontozás elején, hiszen egy darabig első helyen állt. Kállay-Saunders András megköszönte a határon túli magyarok szavazatait (Romániától 10, Ukrajnától 3 pontot kapott).

    A Running szerzőtársa, Szakos Krisztián azt fejtette ki, hogy Magyarország az elmúlt három évben mindig speciális előadót küldött az Eurovízióra, amit egyre jobban értékelnek. „A Running erős dal, de András nélkül semmit sem ért volna, vele lett hiteles” – fogalmazott. Mint elhangzott, a szerzőpáros új dala még a héten elkészül, dolgoznak a stúdióalbumon és hamarosan kiderül, mely kiadók gondozásában jelenhet meg a dal külföldön.

    „Talán indulok én még valamikor a versenyen” – mondta egy kérdésre válaszolva az énekes, akit lenyűgözött az óriási koppenhágai színpad, az ultramodern fény- és hangtechnika.

    Kállay-Saunders András a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV Zrt. által készített A Dal című válogatóverseny, egyben showműsor februári megnyerésével kvalifikálta magát az Eurovíziós Dalfesztiválra.

    Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy a magyar tévénézők, akik A Dal legvégén a győztest megszavazták, jó ízléssel döntöttek, Kállay-Saunders András magas színvonalú produkciót nyújtott a dán fővárosban.

    Az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjének nagyon magas volt a nézettsége az M1-en. Nyitray Kata, A Dal főszerkesztője beszámolt arról, hogy összesen 2 millió 380 ezer magyar tévénéző kapcsolódott be az adásba, 27,4 százalékos volt a közönségarány és 918 ezren végignézték a 3,5 órás műsort. A felvezető Elővízió szintén jól teljesített, 1 millió felett néztek bele, 10 százalék feletti közönségarányt ért el.

    Szabó László Zsolt kitért arra, hogy mivel Kállay-Saunders András is az esélyesek közé tartozott, Koppenhágában érdeklődtek arról, Magyarország adott esetben készen áll-e megrendezni az Eurovíziót és igennel válaszolt. „Tartalmilag, szerkesztésileg, technikailag, munkatársi szempontból egyaránt képesek vagyunk egy ilyen nagy szabású rendezvényt levezényelni” az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) segítségével, ahogy ez minden évben történik.

    Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a mostani 5. hely sokkal nehezebb körülmények között született meg, mint az eddigi legjobb magyar pozíció, Bayer Friderika húsz évvel ezelőtti 4. helye. „1994-ben Dublinban még nem volt mobiltelefonos szavazás, csak a résztvevő országok szakmai zsűrijei voksoltak, most viszont a nézők és a zsűrik véleményét fele-fele arányban vették figyelembe”.

    Lencsó Rita, az MTVA kommunikációs igazgatója szólt arról, hogy a magyar zsűri (amelyben Kovács Kati, Tóth Vera, Dorozsmai Péter, Náksi Attila és Palásti Kovács Zoltán Zoohacker volt benne) sorrendje Hollandia, Azerbajdzsán, San Marino, Spanyolország és Montenegró volt, a zsűritagok Ausztriát a 8. helyre tették.

    Nyitray Kata megemlítette a sajtótájékoztatón, hogy a magyar produkcióban készülő A Dal iránt nemzetközi érdeklődés mutatkozik, például az idei rendező Dánia képviselői is jártak Budapesten és jelezték: szeretnék még jobban megismerni, miként készül a műsor.