Orlando Weeks (Maccabees): magunknak akarunk megfelelni

Friss, két hete megjelent negyedik stúdióalbumát, az általános elismeréssel fogadott Marks To Prove It című anyagot mutatja be a Maccabees csütörtökön délután a Sziget fesztivál nagyszínpadán. A brit csapat énekese, Orlando Weeks a koncert előtt az MTI-nek elmondta: a hírnév helyett fontosabb számukra, hogy maguknak megfeleljenek.

 Orlando Weeks, a Maccabees együttes énekese interjút ad a Magyar Távirati iroda újságírójának a Sziget fesztivál második napján, 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orlando Weeks, a Maccabees együttes énekese interjút ad a Magyar Távirati iroda újságírójának a Sziget fesztivál második napján, 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

    A Marks To Prove It megkapó, érzelmes utazás stílusokon és műfajokon át. A sokszínű, kísérletező kedvű anyag a kritikusok szerint a világsztár státuszba emelheti a Maccabeest.
    “Nem volt előre kigondolt koncepciónk, kicsit fejest ugrottunk a sötétbe, amikor bevonultunk a stúdióba. Minél több élő hangszeres dolgot akartunk belevinni, nem volt cél a számítógép adta lehetőséget kiaknázása. A természetesebb, hagyományos hangzásra törekedtünk, zongorával, fúvósokkal. Nehéz szülés volt, másfél évig tartott a káoszból rendet teremteni” – mondta Orlando Weeks.
    Kiemelte, hogy a Maccabees öt ember együttműködésével és kompromisszumával lépésről-lépésre alakította ki hangzását. Nem a brit indie rock színtér tradicionális vonalát (például az Oasis útját) követi, sokkal kísérletezőbb, egyre közelebb áll például a kanadai Arcade Fire-höz.
    Ami a szövegeket illeti – szó esik például egy londoni utcáról, a Temzéről, barátságról -, az énekes elárulta, hogy általában megpróbál találni egy sort, egy verzét, egy szót, amire felkapaszkodva el tud indulni egy irányba. “A Marks To Prove It esetében annyiból volt más a helyzet, hogy minden szám egy-egy történet”.
    A lemez (kiadó: Universal Music) limitált példányszámban kék színű vinylen is megjelent, kifejezetten a független lemezboltok forgalmazásában.
    “Rémálom volt, emailek százait kaptam, hogy miért kék, miért ilyen keveset nyomtak belőle és egyébként is: hogy képzeljük ezt. Összességében nem bántuk meg, jó volt ez így. Bemutatóképpen a Broad Steet-i Rough Trade-boltban eljátszottunk néhány számot róla, amit mindenki jól fogadott. Ma is szeretem a kis boltokat, máig veszek vinyleket és CD-ket, és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül” – fejtette ki az énekes.
    Az öttagú londoni csapat (további zenészek: Hugo White – gitár, Felix White gitár, Rupert Jarvis – basszusgitár, Sam Doyle – dob) 2004 óta létezik, a Marks To Prove It előtt három lemezt készített. A Colour It In 2007-ben, a Wall of Arms 2009-ben, a Given to the Wild 2012-ben jelent meg.
    A Maccabees egyszer járt már a Szigeten, 2011-ben is a nagyszínpadon zenéltek. Orlando Weeks az MTI-nek felidézte, hogy volt ideje megnézni akkor a Pulpot, amely nagyszerű koncertet adott, előtte pedig látta az Interpolt, ami szintén remek volt.
    “Mostani Sziget-koncertünkön a Marks To Prove It 11 számából ötöt fogunk eljátszani. A fesztiválturné jó lehetőség, hogy Európa-szerte bemutassuk a friss anyagot. Budapest előtt voltunk a Glastonbury fesztiválon, a következő napokban-hetekben megyünk még Szlovákiába, Lengyelországba, a belgiumi Pukkelpopra, a hollandiai Lowlandsre, Leedsbe, Párizsba, végül augusztus 30-án a Reading Festivalon játszunk” – sorolta Orlando Weeks. A Maccabees júniusban Amerikában is turnézott, részben a Mumford & Sons előzenekaraként.
    A frontember megerősítette korábbi véleményét, amely szerint a Maccabees számára nem elsősorban a stadionkoncertek és a listavezető slágerek jelentik a célt. “Sokkal fontosabb, hogy megfeleljünk saját elvárásainknak, és olyan dalokat írjunk, amelyekre büszkék vagyunk”.
    Orlando elmesélte, hogy a Szigetet megelőző romániai fesztiválkoncert után három napot töltött Erdélyben és igyekezett minél több helyet megnézni. A főhadiszállása Nagyszebenben volt.
    “Gyönyörű szász templomokat és palotákat láttam. Remek volt, ráadásul senki sem ismert fel. Így ünnepeltem 32. születésnapomat” – tette hozzá.

Forrás:MTI