Őrizetbe vették Traian Basescu testvérét korrupció gyanúja miatt

Őrizetbe vették csütörtökön este Traian Basescu román államfő öccsét, Mircea Basescut, akit a korrupcióellenes ügyészek azzal gyanúsítanak, hogy 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el.

    A román korrupcióellenes ügyészség közleménye szerint Mircea Basescu 2011 és 2012 között 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy feljelentőtől. Ez utóbbinak Mircea Basescu állítólag megígérte, hogy közbenjár testvére révén a feljelentő akkor előzetes letartóztatásban lévő édesapjának kiszabadításáért.
Szerdán este egy román hírtelevízió hozott nyilvánosságra egy rejtett kamerával készült videofelvételt, amelyen Basescu öccse az emberölési kísérlet miatt előzetes letartóztatásban lévő, kétes hírű alvilági személy fiával tárgyalt ez utóbbi apjának a helyzetéről.
A beszélgetés során az előzetesben lévő Sandu Anghel – akit Bercea Mondialként is emlegetnek – fia elmondta, hogy 350 ezer eurót, majd 250 ezer eurót juttatott el Mircea Basescunak, és szemrehányást tett neki, hogy még mindig nem beszélt Traian Basescuval. Az államelnök öccse kijelentette a felvétel szerint, hogy a két összeg közül csak az egyik jutott el hozzá.
Az ügyészség közleménye megállapítja, hogy a feljelentő összesen 600 ezer eurót juttatott el egy közvetítő személyen keresztül, és ebből a pénzből 250 ezer Mircea Basescuhoz került, 350 ezer pedig a közvetítőhöz került közvetítői szolgáltatásáért cserében.
A bukaresti törvényszék várhatóan pénteken dönt a Mircea Basescu előzetes letartóztatásba helyezésére vonatkozó ügyészi kérésről.
Az ügy nyilvánosságra kerülése után csütörtökön Traian Basescu is megszólalt, és cáfolta, hogy nyomást gyakorolt volna az igazságszolgáltatásra. Szerinte ez a vád azért sem állja meg a helyét, mert Sandu Anghelt nyolc év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték májusban. Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön Basescu lemondását kérte.

Forrás:MTI