Őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt francia államfőt, majd vád alá helyezték ügyvédjét is

Őrizetbe vették kedden Nicolas Sarkozy volt francia államfőt Párizsban egy befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt februárban indított nyomozás keretében.

    A volt elnök egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója, Gilbert Azibert egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatja a volt államfő ügyvédjét. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.
    A volt elnök kihallgatása 24 óráig tarthat, és egy nappal meghosszabbítható. Hétfőn már őrizetbe vették ügyvédjét, Thierry Herzogot, valamint a semmítőszék két bíráját. Az ő kihallgatásuk kedden is folytatódott.
    A nyomozók elsősorban arra kíváncsiak, hogy volt elnök ténylegesen megpróbált-e információkhoz jutni Azizbert-en keresztül, és törvénytelen módon tudomást szerzett-e arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert a volt államfő Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.
    A lehallgatások 2014. január 28. és február 11. között készültek. Az ügyészség annak az eljárásnak a keretében hallgatta le Sarkozy mobiltelefonjait, amely a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől még a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás kivizsgálására indult.
    A márciusban a sajtóban is közzétett telefonbeszélgetések alapján indult egy újabb eljárás a volt elnök ellen február 26-án befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt. A felvételeken Sarkozy és ügyvédje azokról a rendőrségi ügyekről beszél, amelyekben a volt államfő is érintett. Az ügyészségen jelenleg hat ilyen eljárás folyik.
    A beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esik szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l’Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben. Sarkozyt ki is hallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat, és jelenleg csak pártjának néhány tagja ellen folyik eljárás az ügyben.
     Először fordult elő Franciaországban hogy őrizetbe vettek egy volt államfőt. Az ügy tovább nehezítheti Sarkozy esetleges politikai visszatérését a 2017-es elnökválasztás előtt, miközben jelenleg kollektív vezetésű pártja, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) a legutóbbi elnökválasztási kampány hamis számlázási ügyei miatt kirobban botrányt követően a szétesés szélére jutott. 
Az exelnök kihallgatása is véget ért a Párizshoz közeli Nanterre bűnügyi rendőrségén a befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt februárban indított nyomozás keretében, de az egyelőre még nem ismeretes, hogy ellene emeltek-e vádat.
    Védőjét, Thierry Herzogot és a semmítőszék két bíráját még hétfőn vették őrizetbe, őket szabadon engedték a vádemelést követően.
    “Thierry Herzog ellen vádat emeltek azon dolgokért, amelyek ismertek és amelyeket vitatunk. Semmilyen konkrét bizonyíték nem támasztja alá ezeket a vádakat” – közölte Paul-Albert Iweins ügyvéd, de nem pontosította a vádpontokat. “Thierry Herzog szabad. Továbbra is ő Nicolas Sarkozy ügyvédje” – tette hozzá.
    A volt elnök év elején lehallgatott telefonbeszélgetései alapján felmerült a gyanú, hogy Sarkozy és ügyvédje az igazságszolgáltatáson belül saját információs hálózatot működtetett, amely törvénytelen módon részletesen tájékoztatta őket az exelnököt érintő hat ügyészségi vizsgálat menetéről.
    Az ügyvédjével folytatott egyik megbeszélésből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája, Gilbert Azibert volt a közvetlen kapcsolattartó. Cserében Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak.
    Az ügyészség tavaly rendelte el Sarkozy lehallgatását annak a nyomozásnak a keretében, amelyet a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől Sarkozynek a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás ügyében indítottak.
    Azibert ellen befolyással való üzérkedés gyanújával emeltek vádat a vizsgálóbírók – közölte ügyvédje, José Allegrini.
    A vizsgálóbírók a kihallgatások során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a volt elnök ténylegesen megpróbált-e információkhoz jutni Azizbert-en keresztül, és törvénytelen módon tudomást szerzett-e arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert a volt államfő Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.
    A lehallgatott beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esett szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l’Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben. Sarkozyt akkor is kihallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat, és jelenleg csak pártjának néhány tagja ellen folyik eljárás az ügyben.

Forrás: MTI