Óriási a tét Szegeden

Sikeres idénykezdeten van túl a magyar kajak-kenu sportág. A fiatalok helyt álltak a racicei Európa-bajnokságon és a világkupákon is, amelyeken már a felnőtt versenyzők is bemutatkoztak – ki kevesebb, ki több sikerrel. Péntektől azonban már a világbajnokság a tét: a legjobbak Szegeden kezdik meg a válogatósorozatot – a férfi négyesek tekintetében némi változtatással.

Eddig nem volt semmi hiba, legjobb kajakosaink és kenusaink jól vették a válogatóversenyekre hangoló Európa-bajnokságot és a világkupa-sorozatot, és két páros, a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás, valamint a Noé Zsombor, Vass Péter duó esetében színvonalas összecsapást hozott a K-2 1000 méter válogatója is. A java azonban csak most következik!

Péntektől vasárnapig a szegedi Maty-éren rendezik meg az első világbajnoki válogatót, amelyen óriási mezőnyök lesznek. Férfi K-1 1000 méteren és női K-1 500 méteren is hatalmas, nagy véráldozatokkal járó csaták várhatók – utóbbi mezőnyben példának okáért nyolc világbajnok, köztük öt olimpiai bajnok is felsorakozik majd a rajtnál. Ilyen erős színvonalú mezőnyt egyetlen nemzet sem tud felmutatni ebben a sportágban.

„A csapathajók érdekében a férfiaknál és a hölgyeknél is kötelező mindenkinek megmutatni magát egyesben – mondta Storcz Botond felnőtt vezetőedző. – A női szakágban tavaly is nagy csatákat éltünk meg, az idén visszacsatlakozik a mezőnybe három olimpiai bajnok is. Fazekas-Zur Krisztinát Montemor-o-Velhóban, Douchev-Janics Natasát Duisburgban láthattunk, most kiderül az is, hogy Kovács Katalin milyen állapotban tér vissza. A pénteki ötszáz egyes már jól felvázolja majd az erőviszonyokat a számunkra. Kozák Danuta a két olimpiai egyes számban áll rajthoz, de három erős párost is láthatunk majd: izgalmas lesz Kárász Anna és Vad Ninetta, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina, valamint a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa párosának összecsapása is. A férfi kenus mezőnyben a világkupákon már láthattuk versenyezni Vajda Attilát, valamint a sprintereinket, a duisburgi világbajnok páros, Vasbányai Henrik és Mike Róbert azonban most mutatkozik be. A férfi kajakosoknál ezúttal a kétszázas távok és az ezer egyes lesz válogató. Elnökségi döntés értelmében a négyesek összecsapása csak tájékoztató verseny lesz, a bakui Európa Játékok után tisztázzuk le, hogyan zajlik majd a négyesek válogatójának további menete. Mivel ebben a számban nincs pótkvalifikáció, így nagyon fontos, hogy a legjobb összeállítású négyes utazzon a milánói világbajnokságra, mert a csapathajóval megszerezhető négy kvóta a legfontosabb ebben a szakágban is. Hogy mi lesz a páros válogatót nyerő Kammerer, Szalai egység sorsa, az majd a négyes válogatók függvényében dől el.”