OrgonaPont

  1. június 13. – augusztus 30.

 

A hangszerek királynője név nem véletlen. Az orgona, ha avatott kezekbe kerül, különleges, sajátos atmoszférát teremtő, kultikus helyeken megszólaló csoda, minden hangszer egyedi, mondhatnánk  „külön egyéniség”. Az OrgonaPont sorozat célja, hogy a nyári pihenések ideje alatt a kikapcsolódást kereső közönség a kínálkozó szórakozási repertoárban találjon nívós élményeket ígérő, kifinomult és egyben szórakoztató muzsikát. Az ország 10 városában: Tihanyban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Sopronban, Egerben, Győrben, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán és Békéscsabán illetve e helységek katolikus, evangélikus és református templomaiban rendez a Filharmónia Magyarország orgonakoncerteket a közeljövőben, június és szeptember között.

Tán nem mindenki tudja, aki a forró nyári fürdőzés után este betéved a templomok hűvös falai közé, az OrgonaPont valamelyik koncertjére, hogy az orgonaművészek a koncert előtt hosszasan ismerkednek az adott templom orgonájával, regisztrálnak, megfejtik a hangszer lehetőségeit, finomságait, szeszélyeit, erényeit. A hangszerek felépítése, mérete, sípszáma, és klaviatúra száma meghatározza milyen darabok játszhatók el rajta, mi „áll jól nekik”?A koncerteken klasszikus gitáros, szaxofonos, harsonás, hegedűs, gordonkás szólisták, kamaraegyüttesek és kórusok is közreműködnek az orgonán játszó, ragyogó talentumukat megcsillogtató előadóművészek mellett.

Az orgonairodalom klasszikus, ismert darabjai mellett megszólalnak majd ősbemutatók, bravúros, különleges művek is. A műsor összeállítás mögött átgondolt tervező munka áll. Minden egyes hangverseny egy bizonyos tematikára épül, így az egyes koncertek kapnak egy-egy mottót, már előre ráhangolva a közönséget a zene befogadására. A koraeste kezdődő hangversenyeken barokk, a klasszikus, a romantikus nagymesterek illetve kortárs szerzők mély spirituális élményt nyújtó vagy épp sziporkázóan virtuóz egyházi és világi darabjai mellett feldolgozások, orgona- és kamara-átiratok, derűs karakterdarabok, fület gyönyörködtető népszerű dallamok, könnyűzenébe hajló szórakoztató művek, lendületes, izgalmas jazz-es feldolgozások egyaránt szerepelnek.

Filharmónia OrgonaPont sorozata nagyszerű lehetőség arra, hogy a remek művészek muzsikája eljusson a közönséghez és a közönség eljusson a hangszerek királynőjéhez.

 

www.orgonapont.hu