Orbán Viktorról közölt elemzést a Der Spiegel

A magyar miniszterelnök politikáját elemezte  internetes kiadásában a Der Spiegel című német liberális hetilap.

    Orbán Viktor világa: zűrzavar Európa szélén című cikk bevezetőjében Keno Verseck  utalt arra, hogy a magyar miniszterelnök számára hónapok óta a fő témát a menekültek és a bevándorlás jelenti. A kontinens Orbán szerint elveszett, ha nem zárja le határait és nem őrzi meg keresztény gyökereit. Természetesen a politikai üldözötteket befogadják, a legtöbb menekült azonban “megélhetési bevándorló” – emlékeztetett a cikkíró, beszámolva a tervezett határkerítésről, valamint a menedékkérők más uniós tagállamból történő visszafogadásának kilátásba helyezett, ideiglenes szüneteltetéséről, hozzátéve, hogy a kormány az uniós tiltakozások nyomán visszakozásra kényszerült.
    Az elemzés utalt arra, hogy negyedszázaddal ezelőtt Orbán lelkes és feltétel nélküli radikális liberális volt. Mostanában azonban csaknem hetente olyan kijelentésekkel kelt figyelmet, amelyek olykor félelem-, olykor zavarkeltőek, gyakran pedig kínosak – fogalmazott a szerző, a közelmúltban elhangzott, hazai és nemzetközi visszhangot kiváltó eseteket idézve.
    Verseck szerint Orbán fenntartja azt az igényét, hogy az általa balliberálisnak és istentelennek tartott Európában „politikailag inkorrekt” módon beszélhessen. Hívei elismeréssel adóznak neki ezért – írta a szerző. Bírálói ugyanakkor eltérő véleményen vannak azzal kapcsolatban, hogy kijelentéseit miként értékeljék – tette hozzá,  Kéri Lászlót és Tamás Gáspár Miklós véleményét idézve.
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-grenzen-dicht-militaers-an-die-macht-a-1040396.html

Forrás:MTI