Orbán Viktor: óriási lehetőséget látunk Magyarország számára az új világgazdasági rendszerben

Ázsia megállíthatatlanul emelkedik, és ebben az új világgazdasági rendszerben óriási lehetőséget látunk Magyarország számára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Pham Minh Chinh vietnámi kormányfővel tartott találkozón a két ország képviselői több megállapodást is aláírtak csütörtökön a Karmelita kolostorban.

    A magyar miniszterelnök felidézte: “a keleti nyitás politikája abból a gondolatból származott, hogy úgy éreztük, a világ gyorsan át fog alakulni, az erőviszonyok meg fognak változni, és Ázsia felemelkedésére valamilyen választ kell adnia Magyarországnak”. Ebből a szempontból rendkívül fontos Magyarországnak a vietnámi miniszterelnök látogatása; olyan kontinensről érkezett, amely megállíthatatlanul emelkedik, és benne Vietnám is példátlan módon fejlődik, könnyű megjósolni, hogy az előttünk lévő korszak nyertesei közé tartozik majd – fűzte hozzá Orbán Viktor.
    Kijelentette: minden ilyen átalakulás egyszerre lehetőség és kockázat. “Mi ebben az új világgazdasági rendszerben óriási lehetőséget látunk Magyarország számára, hiszen származását tekintve a magyar egy keleti nép. A Nyugathoz tartozunk, de Keletről jöttünk, értjük azt a világot, és azok az értékek, amelyek ott fontosak, azok a magyaroknak is fontosak: a tisztelet, az egyenrangúság, a család és saját nemzetünk szolgálata” – hangoztatta a magyar kormányfő. Hozzátette, minden kulturális alapja megvan tehát annak, hogy a világ fölemelkedő országaival Magyarország jó kapcsolatokat alakítson ki.
    A magyar gazdasági adatok szerint az elmúlt tíz-egynéhány évben a hagyományosan Magyarországon aktív nyugati országok mellé, aztán pedig elé léptek ázsiai országok – folytatta Orbán Viktor, leszögezve, ez a tendencia folytatódni fog. Reményét fejezte ki, hogy Vietnám is csatlakozik a Magyarországon sikeres ázsiai országok köréhez, a kereskedelem volumene jelentősen növekedni fog, és a kereskedelem mellett “be is fogunk fektetni egymás országaiba”.
    Jó esély van rá, hogy ez sikerüljön, mert a két nemzetnek nagyon hasonló a politikai elhelyezkedése a világtérképen – mondta a miniszterelnök. Meglátása szerint “hasonlóan bonyolult helyzetben” kell megtalálnia helyét a két országnak, a nemzeti érdekeiknek megfelelően, és ebben is sokat segíthetnek az eszmecserék.
    “A helyzetünk hasonlóságából fakad, hogy a békéről is hasonló módon gondolkodunk, és a háborúról is. Vietnám abból él, hogy a háborúit megnyerte, ami tiszteletet ébreszt bennünk, a magyarok meg abból élnek, hogy túlélték a vereségeiket, és ez is egy erény” – fogalmazott Orbán Viktor.
    Gratulált a vietnámi kormány teljesítményéhez, felidézve, hogy öt esztendő leforgása alatt Vietnámban 28 millió új munkahelyet hoztak létre, és sikerrel kötöttek “egy fantasztikus megállapodást” az Európai Unióval a szabadkereskedelemről. “Miután Magyarország rendkívül nyitott és exportorientált ország, ez nekünk nagyon fontos” – jegyezte meg. Közölte: 2030-ra a kétoldalú kereskedelem 99 százaléka vámmentessé válik majd.
    Az unió és Vietnám közötti beruházásvédelmi megállapodásról azt mondta, miután az év második felében Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának elnökségét, szeretnék rávenni a megállapodást még nem ratifikáló országokat arra, hogy ratifikálják azt.
    “Arra bátorítottam a miniszterelnök urat, hogy támogassa minél nagyobb volumenű és szélesebb palettájú vietnámi befektetések megjelenését Magyarországon” – tudatta Orbán Viktor. Megjegyezte, a két ország kereskedelmi forgalma nő, de szeretnék, ha ezt a kölcsönös beruházások kiegészítenék, “hogy termeljünk is egymás országaiban és vegyünk részt egymás tudományos, kutatási munkájában is”. Jelenleg több mint kilencszáz vietnámi diák tanul magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon – jelezte a magyar kormányfő.
    Kijelentette, a tradicionális agrár- és egészségügyi exporthoz hozzátéve a két ország közötti kulturális, egyetemi együttműködést és a beruházásösztönzési lehetőségeket, “nagy csomagot kapunk”, a volumene, a mélysége és az értéke az együttműködésnek rendkívül jelentős.
    Végül Orbán Viktor kitért arra, hogy mindkét ország “háborúviselt”, ezért egyezik a két ország álláspontja a béke kérdésében is. Vietnám – Magyarországhoz hasonlóan – a legfontosabb külpolitikai értéknek a békét tartja – hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette, ezért tud könnyen egyetérteni a két ország a világban jelentkező konfliktusok esetében, és ezért hoznak létre könnyen együttműködést a nemzetközi fórumokon.
    “Ki fogunk állni a béke mellett külön-külön, de ha kell, akkor közösen is” – szögezte le Orbán Viktor. Reményét fejezte ki, hogy a Magyarország szomszédságában zajló háborút minél hamarabb felfüggesztik egy tűzszünettel és minél hamarabb lezárják egy békemegállapodással.
    Köszönetet mondott a vietnámi miniszterelnök látogatásért, és jelezte, hogy pénteken közös üzleti-gazdasági fórumot tartanak.

MTI